Foto:Shutterstock/max.ku

Tehnološki gigant želi da uđe u automobilsku industriju, a prema poslednjim najavama to bi moglo da se desi pre nego što su mnogo zamislili, i to sa potpuno samovozećim automobilom na struju.

Poslednjih nekoliko godina, tim kompanije Apple za razvoj automobila je istraživao dva različita pravca: prvi je stvaranje modela sa ograničenom funkcijom autonomne vožnje koje bi se fokusiralo na upravljanje, ubrzavanje i kočenje (slično kao kod mnogih aktuelnih modela), dok je drugi pravac automobil koji je potpuno autonoman i kojem nije potrebna ljudska intervencija.

Pod novim liderom ovog projekta, izvršnim direktorom softvera za Apple Watch Kevinom Linčom, inženjeri se sada fokusiraju na drugu opciju. Linč želi potpuno autonomno vozilo, a to tvrde radnici američke kompanije koji su želeli da ostanu anonimni. Navodno, Apple interno planira predstavljanje potpuno autonomnog automobila za četiri godine, što je nešto ranije od prvobitnih planova njihovih inženjera koji su verovali da će prvi Apple automobil ugledati svetlost dana za pet do sedam godina.

Cilj da do 2025. predstave potpuno autonomni električni automobil jeste ambiciozan i zavisi od mogućnosti kompanije da razviju sistem autonomne vožnje. Ukoliko Apple ne uspe u ovom cilju, mogli bi da odlože premijeru svog automobila ili da u početku započnu serijsku proizvodnju sa manje tehnologije. Iz američkog tehnološkog giganta se još uvek nisu oglašavali po ovom pitanju.

Bonus video: Dovoljan je bio trenutak nepažnje da Tesla završi u reci

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)