Očekuje se značajan skok cena polovnjaka i u Srbiji

Auto 14. sep. 202112:19 > 12:33
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nedostatak poluprovodnika (mikročipova) napravio je haos na svetskom tržištu automobila. Zbog smanjenog kapaciteta proizvodnje, na nove automobile se čeka mesecima, pa je sve više nestrpljivih kupaca koji radije biraju polovnjake. Ovaj rast potražnje za polovnim vozilima povećao je i njihovu cenu širom Evrope.

O nezgodnoj situaciji na svetskom tržištu kako polovnih tako i novih automobila smo već pisali, ali kako izgleda, ovi problemi polako stižu i kod nas.

Trgovci upozoravaju da bi i u Srbiji mogli da poskupe polovni automobili. Primera radi, u Nemačkoj se dešava paradoks gde su polovna vozila koja su korišćena godinu dana skuplja od cene za koju su kupljena. Veća potražnja za polovnim automobilima dovela je i do manje ponude, pa polovnjaka ima sve manje za izvoz. Prema pisanju portala biznis.rs, za nove automobile se već stvaraju dugačke liste čekanja, pa veliki broj kupaca spas traži u polovnjacima.

„Prošle godine pad prodaje novih vozila bio je 26 odsto što i nije tako loše u odnosu na zemlje u okuženju“, izjavila je za RTS Aleksandra Graovac iz Udruženja uvoznika.

U međuvremenu, Salon automobila u Minhenu prikazao je u kom smeru ide automobilska industrija, jer na njemu skoro da niko ne nudi vozila na dizel i benzin. Fokus je u potpunosti na električnim automobila, ali za ova vozila takođe nema čipova, pa se i ona dugo čekaju.

Kako piše RTS, kod nas će sva ova dešavanja dovesti do dve stvari – nestaće dobrih i kvalitetnih polovnih vozila iz uvoza, a prema izjavama dilera, cene polovnjaka će se povećati za 20 do 30 odsto. Već sada se beleži pad carinjenja od 30 procenata.

Bonus video: Nekada putnički avion, a danas hit mesto na plaži

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar