Foto: Printscreen/YouTube/CNBC Prime

U velikim gradovima je sve teže naći parking mesto pa im cene „idu u nebo“. Najnoviji primer ne dolazi iz Beograda, već iz Njujorka, tačnije sa Menhetna, gde se parking mesto plaća i do 750.000 dolara, a mesečni najam je redovno preko 1.000 dolara.

U samom centru Njujorka, nema dovoljno mesta za ogroman broj automobila, pa se traže nova rešenja kako bi se optimizovalo to malo preostalog prostora, a kao jedna od mogućnosti nude se robotizovana parking mesta.

Kod takvih, u potpunosti automatizovanih sistema za smeštaj vozila, dodatno se štedi prostor jer nema klasičnih rampi i voznih traka, već je celokupan proces automatski i odvija se po unapred definisanim rutama. Vlasnik svoj automobil ostavlja na označenom mestu, i pritiskom na dugme vozilo ulazi u proces.

Kamere prvo proveravaju da li su sva vrata i poklopac prtljažnika zatvoreni. Zatim se vozilo automatski smešta na parking mesto. U slučaju da korisnik treba svoj automobil, do dolaska vozila na mesto za preuzimanje se čeka oko dva minuta. Pritom, vozilo dolazi već okrenuto za 180 stepeni, pa vozač ne mora da vozi unazad.

Kako prenosi Index.hr, cene ovakvih parking mesta se kreću od minimalnih 300 hiljada, pa sve do 595 hiljada dolara, u zavisnosti od pozicije. Uz to, vlasnik mora da plati i trošak održavanja od čak 150 dolara mesečno. Ako se ipak radi o električnom automobilu, nudi se i punjač, ali je potrebno doplatiti 50 hiljada dolara.

„Koliko god to ludo zvuči, 300.000 dolara za parking mesto smatra se razumnom cenom u Njujorku“, izjavila je za CNBC Senada Adzem, agent za prodaju nekretnina u kompaniji Douglas Elliman.

Bonus video: Mogu li skupi Mercedesi kroz blato i čemu služi Toyota Yaris Cross

Komentari

Svi komentari (1)