Foto:Shutterstock/RYO Alexandrea/The Bold Bureau/JIM WATSON / AFP / Profimedia

Teslini investitori suočeni su sa novom realnošću nakon što je Elon Musk, generalni direktor ove kompanije, kupio Twitter. Pored toga, sve je veća konkurencija od strane ustanovljenih automobilskih kompanija, što je dovelo do velikog pada vrednosti akcija.

Pre godinu dana, Tesla je izgledala nepobedivo, sa rekordno visokom vrednošću akcija i rastućim optimizmom zbog uspona svetskog tržišta električnih automobila. Sada je situacija znatno drugačija.

Akcije Tesle nikada nisu bile za one sa slabim srcem, s obzirom na promenljivost i živčani stil direktora Elona Muska. Ipak, veličina ovogodišnjeg poraza je zapanjujuća, jer je vrednost akcija pala za više od 60 procenata do zatvaranja berze u utorak, a sve tu u ritmu rekordnog godišnjeg pada i brisanja oko 626 milijardi dolara vrednosti akcionara.

Primera radi, akcija Tesle je početkom ove godine vredela oko 400 dolara, dok sada ima vrednost od 137,57 dolara. Dve godine nakon što su se akcije Tesle našle na berzi, investitori su suočeni sa novom realnošću. Konkurencija od strane ustanovljenih automobilskih kompanija je sve veća, što ugrožava dominantni tržišni udeo Tesle.

Foto:Shutterstock/The Bold Bureau

Prema rečima određenih analitičara, Teslin dugoočekivani softver za vožnju i njihova tehnologija baterija ne ispunjavaju svoje vremenske rokove, a futuristički dizajn modela Cybertruck može ga učiniti problematičnim u masovnoj prodaji.

Vrednost akcija Tesle je na najnižem nivou još od novembra 2020. godine. Radi se o neverovatnom preokretu kompanije koja je pre svega godinu dana imala vrednost od skoro bilion dolara. Očekivanja su bila da proizvodnja sa jednog miliona vozila skoči na 3 miliona, ali to još uvek nije realnost.

Kupovina Twittera od strane Elona Muska je dodatno pogoršala situaciju i pokrenula brige investitora da je svoj fokus prebacio na ovu društvenu mrežu. Pored toga, on je prodao i deo svojih akcija Tesle kako bi finansirao ovu kupovinu vrednu 44 milijarde dolara.

Foto: Kris Tripplaar / ddp USA / Profimedia

Tesla sada vredi 440 milijardi dolara, što je i dalje znatno više nego bilo koji drugi proizvođač automobila. Primera radi, Toyota, koja se nalazi na drugoj poziciji, ima oko polovinu vrednosti Tesle.

Mnogi smatraju da postoji prostor za dalji pad vrednosti akcije američkog proizvođača električnih automobila. Zamah svakako nije na Teslinoj strani. Nijedan proizvodni uspeh nije uspeo da zadrži vrednost akcija u 2022. godini.

Brojni Teslini investitori sumnjaju u sposobnost Elona Muska da vodi kompaniju do još većeg uspeha. To delimično objašnjava zašto je u godini kada se očekuje da će zarada Tesle porasti za više od 80 odsto, a prihod za skoro 55 odsto, pad akcija bio tako veliki. Zbog toga se očekuje da će akcije ove kompanije 2023. godine nastaviti da padaju, čak i u slučaju da Tesla ostvari sve svoje proizvodne i prodajne ciljeve.

Bonus video: Da li su to Dacia Duster i Suzuki Vitara dobili rivala? Vozimo MG ZS i idemo na zimovanje

Komentari

Svi komentari (0)