Malo ko može da mu odoli: Poslednji Mercedesov kupe starog kova

Oldtajmer 21. sep. 202118:44 > 26. nov. 2021 11:40
Podeli:
Mercedes, oldtimer, W124, auto, automobil
Foto: Miloš Nikodijević

Uprkos godinama, Mercedes-Benz W124, a pogotovo kupe izdanja, zapravo su zvezde u usponu, jer ponovo dobijaju na popularnosti. Iako je širom sveta decenijama bio etabliran kao automobil višeg srednjeg staleža, Mercedes-Benz je na našim prostorima uvek delio javnost. Sa jedne strane, bio je to automobil u kom se vozio lično Tito, a sa druge, pratila ga je reputacija tromog automobila za taksiste i gastarbajtere.

Tako su „Minika“ i serija W123 u kolektivnoj svesti ostale vezane za negativnu sliku, iako se u ostatku Evrope, a posebno u SAD sa punim pravom smatraju željenim klasicima. Ni naslednik ova dva automobila, odnosno W124 nije imao nimalo bolju reputaciju, posebno začinjenu turbulentnim vremenima u kojim se pojavio. Ipak, danas čak i obična W124 limuzina polako postaje zanimljiva kolekcionarima, ali u toj hijerarhiji daleko prednjače modeli sa dvoja vrata pod oznakama C124 i A124.

Mercedes, oldtimer, W124, auto, automobil
Foto: Miloš Nikodijević

Kada se sve predrasude i konotacije ostave po strani, Mercedes-Benz C124 je siguran budući klasik, te automobil koji je svojim kvalitetima zaslužio taj status. Ono što privlači jesu odmerene linije koje su izdržale test vremena i njegova poslovična pouzdanost, a najviše osećaj ušuškanosti i sigurnosti u sedištima od kariranog štofa.

Mercedes, oldtimer, W124, auto, automobil
Foto: Miloš Nikodijević

Nakon nekoliko meseci potrage i kandidata koji nisu ispunili potrebne uslove, pojavio se pravi primerak. U Srbiju je došao dužim putem — 1991. godine je prodat u Nemačkoj, zatim je proveo nekoliko godina u Italiji, odakle je došao u Srbiju.

Čak i nakon tri decenije, te trenutka u vremenu kada je njegova vrednost na najnižoj tački, Mercedes-Benz C124 je zvezda koja sija istim sjajem kao i kada se rodila u aprilu 1987. godine. Kao poslednji Mercedesov kupe starog kova, ovaj automobil je moderni klasik čija renesansa tek dolazi.

Više o primerku pred vama saznajte ovde, gde vas čeka i velika foto-galerija.

Bonus video: Pogledajte kokpit novog Mercedes-AMG SL roadstera.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram