Foto: Škoda promo

Sa modelom Škoda Enyaq iV, češki proizvođač automobila prošle godine je u potpunosti ušao u modernu eru elektromobilnosti. Ali to definitivno nije bio korak na neistraženo tlo. Zahvaljujući tehničkim veštinama čeških konstruktora, električni pogon je već korišćen u automobilu brenda iz Mlade Boleslave davne 1908. godine.

Tada je poznati češki inženjer elektrotehnike František Křižík stvorio funkcionalni hibridni automobil sa 35 KS koji je bio kombinacija benzinskog agregata i dva jednosmerna električna motora, zasnovana na modelu Laurin & Klement tipa E. Od 1934 – 1941. godine sledila su ekonomična i ekološki prihvatljiva električna vozila maksimalne težine od 1,5 do 3 tone. Tipični korisnici bile su pivare.

Foto: Škoda promo/Plzensky Prazdroj, archiv

Nisu zaboravljeni ni vozači budućnosti – postojao je minijaturni roadster nazvan Puck dizajniran za decu.

Proizvodio se u 1941. i 1942. godine, imao je elektromotor od 400 vati i bateriju Varta-Ferak, što mu je omogućavalo da radi dva sata. Potom je trebalo dvanaest sati da se napuni. Početkom 1990-ih izgrađena je serija od nešto manje od 200 putničkih i komercijalnih električnih vozila Eltra zasnovana na modelu Škoda Favorit.

U novom milenijumu, Škoda je istraživala potencijal električne energije serijom od 17 test automobila Octavia Green E Line zasnovanih na drugoj generaciji modela Octavia Combi.

Njihov domet bio je oko 150 km, a maksimalna brzina im je bila 135 km/h.

Foto: Škoda promo/JAN WEISER

Koncept Škoda Vision E je 2017. godine prokrčio put češkom proizvođaču automobila u segmentu eMobility. Sledeći korak bila je studija Škoda Vision iV, predstavljena u Ženevi dve godine kasnije. Od tada se iV oznaka koristi i za hibride i za potpuno električne Škoda modele.

Foto:Škoda

U 2019. godini lansiran je Citigo iV na potpuno baterijski pogon, a Škoda Superb iV počeo je da koristi plug-in hibridnu tehnologiju, a kasnije i model Octavia iV.

Foto: Škoda promo/JAN WEISER

Krajem 2020. godine u Mladoj Boleslavi započela je masovna proizvodnja potpuno električnog modela Škoda Enyaq iV, zasnovanog na MEB modularnoj platformi Volkswagen Grupe.

Foto: Škoda promo

Izložba Elektromobilnost u Škoda muzeju u Mladoj Boleslavi koja svedoči o dugoj tradiciji korišćenja električnog pogona otvorena je do 5. septembra. Pored zanimljivih i vizuelno privlačnih informativnih panoa, zvezde izložbe su i električna vozila: dečiji automobil Puck, Eltra, Škoda Octavia Green E Line i predstavnici najnovijih hibridnih i električnih modela.

Pogledajte video iz Škoda muzeja:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram