Od sada Teslu možete da kupite pomoću bitkoina

Auto 25. mar 202112:12
Podeli:
Foto: Shutterstock

Šef Tesle, Ilon Mask rekao je da se električna vozila ove kompanije sada mogu kupiti pomoću bitkoina, a opcija će biti dostupna i van SAD kasnije ove godine.

„Sad Teslu možete da platite pomoću bitkoina“, objavio je Mask na Twitteru, dodajući da bitkoin uplaćen Tesli neće biti pretvoren u konvencionalnu valutu.

Ova kompanija je već objavila da su kupili bitkoin u vrednosti od 1,5 milijardi dolara i da će ga uskoro prihvatiti kao sredstvo plaćanja za automobile, čime je vrednost najpopularnije kriptovalute naglo skočila.

Cena bitkoina popela se za gotovo 3% da bi nedugo posle Maskovog tweeta dostigla 56.242 dolara – više nego dovoljno za kupovinu osnovne verzije Teslinog Modela 3, koji košta nešto manje od 40.000 američkih dolara. Najskuplja Tesla – Model X Plaid, kreće se od oko 120.000 američkih dolara – nešto više od dva bitcoina.

Analitičari kažu da je ovo ključni trenutak za Teslu i za kripto svet i očekuju da će manje od 5% transakcija biti putem bitkoina tokom sledećih 12 do 18 meseci, međutim to bi vremenom moglo samo da se povećava.

Mask, koji promoviše kriptovalute, kritikovao je konvencionalni novac, rekavši da kada „ima negativan status, samo budala ne bi potražila nešto drugo“. Posle Teslinog ulaganja u bitkoin, nekoliko kompanija, uključujući Uber Technologies i Twitter, podelili su svoje stavove o kriptovaluti.

Izvršni direktor Ubera, Dara Khosrowshahi rekao je da firma razmatrala ulaganje u bitkoin, ali da su brzo odustali. Međutim, kaže i da bi Uber potencijalno mogao da prihvati kriptovalutu kao plaćanje.

Iz Twittera kažu da su još uvek nisu neodlučni po pitanju bitkona, dok će General Motors proceniti da može da ga prihvati kao sredstvo plaćanja za njihova vozila.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar