Kompanija Tesla kupila bitkoine za 1,5 milijardi dolara

Svet 08. feb. 202118:27
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Kalifornijska kompanija Tesla, proizvođač električnih vozila, nabavila je bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara u okviru investicione politike kompanije na čijem čelu je Ilon Mask, i planira uskoro da za nabavku vozila prihvati plaćanja u digitalnoj valuti.

Kompanija je predstavila novu strategiju u prijavi američkoj Komisiji za hartije od vrednosti rano jutros, navodeći da bi mogle da rastu njene investicije u digitalne valute i drugu „alternativnu rezervnu imovinu“.

Vrednost bitkoina je skočila 14 odsto i izgledalo je da je na kratko dostigala rekordno visoki nivo. Akcije Tesle takođe su zabeležile rast.

Saopštenje kompanije je usledilo nakon dvonedeljnih tvitova glavnog izvršnog direktora „Tesle“, Ilona Maska, kojima je ohrabrivao male investitore da kupuju bitkoine i digitalnu valutu dožkoin, kao i akcije američkog lanca prodavnica video igara GejmStopa.

Prošle nedelje, Mask je u jednom tvitu naveo da je bitkoin „na granici“ da bude opšteprihvaćen među investitorima.

Analitičari kažu da bi potez „Tesle“ mogao da bude „jezičak na vagi“ za zaokret i prelazak kompanija na tu virtuelnu valutu.

U izveštaju o rezultatima četvrtog kvartala, objavljenim prošlog meseca, kompanija Tesla je saopštila da poseduje gotovinu i ekvivalente od 19,4 milijardi dolara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar