Obavljena prva test-vožnja letećeg automobila (VIDEO)

Auto 31. avg. 202018:37
Podeli:
Foto:Promo

Dok se Evropa još uvek privikava na postojanje električnih vozila, u Japanu je obavljen demo-let sa prvim letećim automobilom. Ova vest je mnoge od nas naterala da zamišljamo kako vozimo iznad saobraćajnih gužvi i između solitera, slično vožnji iz filma "Peti element", ali su nas stručnjaci spustili na zemlju. Oni ističu da ovoj tehnologiji treba još vremena za razvoj, kao i da će biti papreno skupa.

Japanska kompanija Skydrive sprovela je prvi test letećeg prototipa „SD-03“. Reč je o eVTOL mašini (Electric Vertical Take-off and Landing), prvoj na svetu kojom može da upravlja čovek. Ima jedno sedište i pokreće se pomoću osam motora i dva propelera sa svake strane.
Iz ove kompanije kažu da je njihov proizvod, za razliku od drugih koja se razvijaju, najkompaktniji i vrlo lagan. Naime, osim njih u ovom segmentu rade i Boeing, Airbus, ali i proizvođači automobila, poput Poršea, Tojote i Hjundaija.

Foto:Promo

Prva vožnja „SD-03“ podrazumevala je uzletanje i sletanje, trajala je ukupno četiri minuta, dok je dostignuta visina bila oko tri metra.
Ovakva vozila će, prema rečima stručnjaka, najranije biti aktuelna 2040. godine i to prvenstveno kao leteći taxi-automobili. Najveći izazov u razvoju, koji zahteva najviše vremena, jeste bezbednost.

Leteći automobili, odnosno eVTOL vozila bi se kretala autonomno, a znajući da ni automobili još uvek nemaju dozvole, niti dovoljno razvijenu tehnologiju koja omogućava potpuno bezbedno samostalno kretanje po putevima, ima da se načekamo.

Foto:Promo

Uz faktor bezbednosti, sledeći izazov je dizajn, jer eVTOL vozila moraju da budu dovoljno snažna da ponesu teret, ali i da budu tiha jer će leteti nisko.

Dobro je što će biti energetski efikasniji od helikoptera koji troše dosta goriva, ali sa druge strane, biće manje efikasna od automobila jer moraju da uzlete. Tako da svakodnevna upotreba neće biti opcija, makar u početku.
Korisno je što bi se upotrebom letećih automobila smanjile gužve u saobraćaju koje mnogo zagađuju. Takođe, ova vozila bila bi idealna za upotrebu u mestima gde zbog zahtevnih terena nema putne infrastrukture.

Saznajte još:

Uprkos mišljenju stručnjaka, iz Skydrive kompanije navode da bi već 2023. mogli da počnu sa prodajom i da bi eVTOL dvosed koštao između 300.000 i 500.000 dolara. Astronomsku cenu su pravdali time da je svaka nova tehnologija u samom početku vrlo skupa.

Dakle, ako ikada vidimo leteći automobil, većina nas će moći samo da mu mahne.

Komentari

Vaš komentar