Foto:Shutterstock

Prošle sezone zimske gume su bile skuplje nego ikad, a sada je situacija još gora. Ako planirate kupovinu pneumatika, računajte na cene veće za čak 20 odsto.

Istraživanja dva portala Check24 i Alzura u Nemačkoj pokazala su da su cene zimskih guma više i do 21% u odnosu na prošlogodišnje. Check24 je za 100 najprodavanijih zimskih guma putem portala izračunao da će poskupljenje biti preko 20 odsto. Kako navode, poskupele su i univerzalne gume, ali ne u tolikoj meri, odnosno 16%.

One su u Nemačkoj prvih dana septembra u proseku dosegle 83,27 evra po gumi. Poređenja radi, ta ista cena je pre godinu dana iznosila 70 evra.

Do pre nekoliko meseci, industrija guma još uvek je uglavnom dobijala važne sirovine kao što su čađ i sintetička guma iz Rusije i Ukrajine. Takođe, visoke cene nafte, plina i električne energije povećale su i troškove proizvodnje, piše revija HAK.

Podsetimo da su zimske, odnosno univerzalne gume po zakonu obavezne od 1. novembra ukoliko je na putu sneg, led ili poledica i da će svi koji planiraju da voze svakako morati da ih imaju na svojim automobilima. Ukoliko je došlo vreme za zamenu guma koje sada imate, računajte da će se ovo poskupljenje preneti i na tržište u Srbiji.

Pročitajte i koji je najčešći razlog bušenja gume.

Bonus video: Zašto tokom leta nikako ne smemo da vozimo na zimskim gumama

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram