Foto: Promo/Volkswagen

Korišćeni automobili često umeju da budu „mačka u džaku“, ali se test vožnjom mogu otkriti mnogi nedostaci i problemi koji se ne primete na prvi pogled.

Test vožnja automobila pre kupovine će vam najbolje otkriti o kakvom vozilu se radi, ali i da li vama lično odgovara. Upravo zbog toga donosimo par saveta za prvu vožnju polovnog automobila. Probna vožnja polovnog automobila je dosta složenija nego kada isprobavate novo vozilo, pre svega zbog toga što tražite potencijalne probleme.

Prvo detaljna inspekcija

Pre same test vožnje, proverite stanje automobila i potražite potencijalna oštećenja na karoseriji i točkovima, ali i proverite stanje enterijera i da li u kabini ima neprijatnih mirisa. Ukoliko vam automobil odgovara, a uspeli ste da pronađete neke nedostatke, to bi moglo da vam pomogne da spustite cenu.

Obavezno pogledajte kilometar sat i proverite da li je kilometraža u skladu sa opštim stanjem vozila. Ukoliko imate neke sumnje, uz pomoć broja šasije na internetu možete proveriti koliko je automobil zapravo prešao kilometara.

Foto: Shutterstock

Da li je motor vruć?

Kada dođete do automobila, proverite da li je motor vruć, jer prodavci znaju da zagreju starije automobile koji imaju probleme sa paljenjem kada je motor hladan. Ukoliko osećate toplotu iz motornog prostora, obavezno pitajte prodavca, a njegov odgovor bi mogao da vam ukaže na to koliko je iskren.

Pritisnite svaki prekidač u kabini kako biste se uverili da li sve funkcioniše. Kada startujete motor, obratite pažnju na lampice na instrument tabli, jer bi neka od njih mogla da prikaže grešku.

Foto:Shutterstock

Vožnja je ključna

Na putu, obratite posebnu pažnju na osećaj kvačila i kočnice. Pedale moraju da imaju nesmetan hod, kočnice progresivnu snagu zaustavljanja, a kvačilo jasnu tačku hvatanja. Motor treba da pruža glatko ubrzanje, bez neočekivane i nepotrebne buke, cimanja, kao i bez previše izduvnih gasova. Ukoliko vozilo ima ručni menjač, isprobajte sve brzine nekoliko puta, a ukoliko imate problem prilikom ubacivanja u brzinu (teže bira brzinu, krči, zapinje), to bi moglo da znači da možda postoji problem sa menjačem ili kvačilom. Na bezbednom delu ravnog puta dok kočite istovremeno nakratko pustite volan kako biste ustanovili da li automobil vuče u neku stranu.

Obratite pažnju na zvukove

Ako oslanjanje tokom vožnje stvara neke neobične zvukove, obavezno proverite automobil kod mehaničara pre kupovine. Pored toga, ako čujete zveckanje ili zujanje iz kabine, ispitajte prodavca o uzroku. Stariji automobili često imaju ovaj problem, ali ukoliko vam ne smeta, to ne bi trebalo da bude razlog odustajanja od kupovine.

Auto-put otkriva skrivene probleme

Ukoliko ste u mogućnosti, obavezno isprobajte automobil i pri većim brzinama na auto-putu. Na ovaj način možete otkriti neke probleme koji se ne primećuju u gradu, kao što je stanje pneumatika, trapa, poluosovina i diskova. Ako se volan trese pri većim brzinama, to ukazuje na problem koji se obično rešava balansiranjem točkova ili reglažom trapa, ali u pojedinim slučajevima uzrok mogu biti i oštećene felne, problemi sa oslanjanjem, kao i dotrajalost komponenti ovog sistema.

Foto: Shutterstock

Nakon test vožnje

Ukoliko vam je plan da isprobate nekoliko automobila, zabeležite svoje utiske nakon svake test vožnje. Prodavac će želeti da što pre završi posao, ali nemojte da popuštate pod pritiskom. Test vožnja je samo to, i niste u obavezi da nastavite sa procesom kupovine ukoliko to ne želite. Najbolje je da svoje utiske saberete kod kuće, pa da se vratite i potpišete ugovor ukoliko vam automobil odgovara.

Pogledajte listu 10 najpouzdanijih polovnjaka.

Bonus video: Anketa – Čime se vraćate kući kad popijete malo više alkohola

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare