Foto: Shutterstock

Aktivisti su u čak devet zemalja izbušili gume na rekordnom broju SUV vozila. Međutim, čini se da ne prave razliku između robusnih terenaca (protiv kojih se bore) i malih gradskih krosovera.

Grupa klimatskih aktivista „Tire Extinguishers“ organizovala je najveću noć akcije protiv vlasnika SUV-ova, kada su na više od 600 vozila u devet zemalja izbušili gume, objavio je The Guardian.

Šest meseci je prošlo od pokretanja kampanje bušenja guma na SUV-ovima. To su aktivisti obeležili akcijom u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Norveškoj, Danskoj, Češkoj i Kanadi, piše N1.

Grupa je rekla da im je cilj da bušenjem guma utiču na bogate vlasnike SUV-ova, osuđujući vozila kao klimatsku katastrofu zbog emisija štetnih gasova.

Objavili su da će ukupan broj verovatno porasti, a očekuje se više izveštaja o akcijama. Pokret je do sada, od januara, izbušio gume na oko 9.000 SUV-ova u gradovima širom sveta, čini se da će premašiti svoj cilj od 10.000 SUV-ova s izduvanim gumama do Božića, stoji u njihovom saopštenju, a prenosi revija HAK..

Prema ilustrovanom izveštaju aktivista vidi se da ne prave razliku između robusnih terenaca sa velikim motorima (koji bi trebalo da im budu cilj) i malih gradskih krosovera. U njihovom uputstvu „kako prepoznati SUV“ stoji da su to svi automobili koji su viši od standardnih, pa su tako gume izbušene čak i na Citroenu C3 Aircross, Nissanu Juke i drugim zapravo gradskim automobilima sa malim motorima.

Bonus video: Zašto tokom leta ne smemo da vozimo na zimskim gumama

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram