Nova perjanica brenda Jeep stiže u Evropu sledeće godine

Auto 10. okt. 202111:32
Podeli:
Foto: Promo/Jeep

Peta generacija poznatog terenca donosi potpuno novu arhitekturu, plug-in hibridni pogon, drugačiji izgled spoljašnosti i potpuno novi enterijer. Novi Grand Cherokee je premijerno predstavljen u verziji za američko tržište, ali je sasvim jasno da je model sa oznakom 4xe i plug-in hibridnim pogonskim sistemom razvijen kako bi bio u skladu sa evropskim regulativama.

Spoljašnjost ovog SUV-a izgleda dosta modernije nego pre, tu je veća i šira maska hladnjaka sa sedam proreza, novi potpis LED dnevnih svetala, a sniženi i suženi krov unapređuje aerodinamičke performanse i efikasnost vozila bez žrtvovanja tovarnog prostora.

Foto: Promo/Jeep

Kabina je takođe u skladu sa modernim trendovima, a ističu se čak tri digitalna ekrana, jedan u vidu instrument table, drugi na centralnoj konzoli, i treći opcioni koji je zadužen za zabavu suvozača. Nova prednja sedišta koja se mogu prilagoditi na 16 načina imaju elektronsku lumbalnu podršku i memoriju, a verzije viših specifikacija nude novu opciju masaže leđa za prednja sedišta. Sedišta sa grejanjem i hlađenjem su dostupna u prva dva reda, sa tri nivoa podešavanja.

Foto: Promo/Jeep

„Jeep Grand Cherokee je naša globalna perjanica, i predvodiće brend Jeep ka novoj eri premijum prefinjenosti, inovativne tehnologije, napredne 4×4 sposobnosti i elektrifikacije“, rekao je Kristijan Munije, izvršni direktor brenda Jeep. „Uz savršen balans dinamike vožnje po stazi, 4×4 sposobnosti i 4xe performansi, potpuno novi Jeep Grand Cherokee je tehnološki najnapredniji, najluksuzniji Grand Cherokee sa najboljim 4×4 sposobnostima ikada“.

Foto: Promo/Jeep

Novi Grand Cherokee je dizajniran iznutra i spolja da isporuči odličnu terensku sposobnost i stabilnu dinamiku vožnje. Njegovi poznati 4×4 sistemi (Quadra-Trac I, Quadra-Trac II i Quadra-Drive II), Quadra-Lift vazdušnog ogibljenje i Selec-Terrain sistem za upravljanje prijanjanjem daju modelu Grand Cherokee legendarnu 4×4 sposobnost brenda Jeep.

Novina u modelu Jeep Grand Cherokee 4×4 za 2022. je isključivanje pogona na prednjoj osovini. Ukoliko vozilo oseti da uslovi puta ne zahtevaju pogon na sva četiri točka, isključivanje pogona na prednjoj osovini automatski prebacuje Grand Cherokee u pogon na dva točka, smanjujući opterećenje na prenosni sistem i unapređujući ekonomičnost. Pogon na četiri točka se automatski ponovo uključuje kada vozilo oseti da je to potrebno.

Foto: Promo/Jeep

Novi model za 2022. je prvi Grand Cherokee koji nudi plug-in hibridnu verziju. Njegovo predstavljanje pokazuje stalni napredak misije elektrifikacije brenda Jeep, dok brend istražuje buduću mobilnost tokom jubilarne godine u kojoj slavi 80 godina.

Foto: Promo/Jeep

Grand Cherokee će moći i da se kreće isključivo na električno energiju, i to do 40 km. Sasvim je jasno i da će performanse biti pristojne, jer Grand Cherokee 4xe razvija 375 KS i 637 Nm obrtnog momenta. Međutim, dodavanje elektromotora nije uticalo na terenske sposobnosti. Sva visokovoltažna elektronika je zaštićena i vodootporna pa tako ovaj model može da prolazi kroz vodu dubine do 61 cm.

Foto: Promo/Jeep

Dostupan u Grand Cherokee Limited, Trailhawk, Overland, Summit i Summit Reserve verzijama, 4xe pogonski sklop kombinuje dva električna motora, bateriju od 400 volti, dvolitarski motor sa 4 cilindra i turbo punjačem kao i TorqueFlite 8-stepeni automatski menjač.

Foto: Promo/Jeep

Jeep Grand Cherokee 4xe ima bateriju od 400 volti i 17 kWh. Baterija i kontrole su postavljene ispod vozila, spakovane ispod poda i zaštićene nizom zaštitnih ploča.

Kako Jeep navodi, novi Grand Cherokee će prvo biti dostupan u SAD krajem početkom sledeće godine, a u Evropu i na ostala svetska tržišta stiže kasnije tokom 2022. Cena još uvek nije poznata.

Bonus video: Pozovi robota, naruči hranu i sačekaj nekoliko minuta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar