Najlakši električni superautomobil dolazi iz Indije

Auto 26. okt. 202112:00
Podeli:
Foto:Vazirani

Indija možda nije poznata po superautomobilima, ali je električni pogon omogućio svima da pokažu svoje mogućnosti na ovom polju. Vazirani Automotive je novi proizvođač automobila iz Mumbaja koji je predstavio koncept električnog superautomobila sa impresivnim brojkama.

Pre svega, ističe se mala težina jer Vazirani Ekonk ima svega 738 kilograma, što je lakše i od većine automobila koje imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ovaj superautomobil koristi vazdušno hlađenje, a ova tehnologija je navodno slična načinu na koji životinje regulišu svoju telesnu temperaturu. Upravo ova činjenica je omogućila da ovaj model bude vrlo lagan jer nema potrebe za tečnostima za rashlađivanje, a i čitava karoserija je u potpunosti napravljena od ugljeničnih vlakana. Što se snage tiče, prema najavama proizvođača Ekonk razvija 722 KS, što je dovoljno za sprint od 0 do 100 km/h za 2,54 sekundi, a to ga čini najbržim automobilom ikada proizvedenim u Indiji.

Foto:Vazirani

Iako nisu objavili zvanične brojke, kompanija Vazirani je objavila da ovaj automobil ima jedan od najnižih koeficijenata otpora vazduha među električnim superautomobilima.

Foto:Vazirani

Za sada, Vazirani Ekonk je i dalje samo prototip koji služi za intenzivna testiranja na stazi Natrax blizu grada Indor u Indiji. Još uvek nije poznato da li će biti dostupan i serijski model, ali tehnologija koju su iskoristili indijski inženjeri pokazuje da električni superautomobili ne moraju da budu preteški.

Bonus video: Peugeot 9X8 – neverovatna hibridna mašina za stazu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar