Novi švajcarski superautomobil ima retro dizajn i pogon na struju

Auto 11. okt. 202111:49
Podeli:
Piech GT, kupe
Foto:Piech

Švajcarska kompanija Piech Automotive predstavila je serijsku verziju njihovog prvog superautomobila GT, a ovaj model je baziran na konceptu Mark Zero koji je predstavljen pre dve godine.

Švajcarsku start-up kompaniju osnovao je 2019. Toni Piech, sin bivšeg predsednika Volkswagen Grupe Ferdinanda Piecha. Plan Piech Automotive-a jeste da novi električni sportski kupe ponude u Evropi, Kini, Americi i raznim globalnim tržištima, a nakon toga će uslediti SUV i limuzina bazirani na istoj modularnoj arhitekturi.

Piech GT, kupe
Foto:Piech

Koncept Mark Zero koji je premijerno predstavljen na Salonu automobila u Ženevi 2019. godine, sada je postao GT, ali i pored promene imena izgled je vrlo sličan kao kod koncepta predstavljenog pre dve godine. Radi se o dvosedu retro dizajna koji ima dužinu 4.432 mm, širinu 1.991 mm i visinu od 1.250 mm, što znači da je proporcijama sličan kao Porsche 911.

Piech GT, kupe
Foto:Piech

Međutim, pogonska jedinica je značajno unapređena u prethodne dve godine. Sa tri elektromotora (dva na zadnjoj osovini i jedan na prednjoj), GT razvija ukupno 608 KS i od 0 do 100 km/h ubrzava za 3 sekunde.

Kako se navodi u saopštenju, GT će imati tipično upravljanje za jedan sportski automobil. Baterije su postavljene u obliku slova T iznad zadnje osovine, i na taj način obezbeđuju niži centar gravitacije za optimalan raspored težine i bolje ponašanje na putu i stazi. Za dinamičnu agilnost modela GT vrlo važna će biti njegova težina, koja je manja od 1.800 kilograma, što znači da je ovaj sportski kupe oko pola tone lakši od električnog modela Porsche Taycan. Kapacitet baterije koju proizvodi kineska fabrika Desten još nije poznat, ali kako navodi Piech, za punjenje od 0 do 80% kapaciteta potrebno je svega osam minuta, dok je domet oko 500 kilometara.

Piech GT, kupe
Foto:Piech

Početna testiranja prototipa su počela pod budnim okom šefa razvoja Klausa Schmidta, koji je prethodno bio na čelu BMW-ovog M odeljenja čak 30 godina. Drugi prototip će biti završen do marta sledeće godine, a zatim će uslediti još nekoliko test automobila do kraja 2022. Serijska proizvodnja će početi tokom 2024. godine. Kompanija Piech Automotive planira da u prvoj godini proizvede oko 1.200 primeraka modela GT.

Bonus video: Pogledajte novi BMW Serije 2 Coupe u akciji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar