Podeli:
Foto:Maserati

Novi supersportski model brenda Maserati “MC20”, koji je prikazan nedavno, predstavlja ključni deo u nastojanju FCA da oživi premijum proizvođača na početku pripajanja sa PSA grupom. Naslednik legendarnog “MC12” koštaće 216.000 evra i imaće 630 KS, što ga čini i najsnažnijim serijskim “maseratijem”.

Kao deo game novih modela planiranih za period do 2023. godine, “MC20” ima plan da ojača prisustvo FCA grupe na globalnom tržištu u luksuznom segmentu i da se izbori za svoj deo u igri sa Poršeom, Ferarijem, Aston Martinom, pa čak i Teslom.

S obzirom na to da novonastala Stellantis grupa, odnosno FCA i PSA nemaju jak nastup u superpremijum segmentu, ovaj teret biće upravo na Maseratiju, a pogotovo na novom “MC20”.

Foto:Maserati

Zato ovaj model predstavlja i početak nove ere za italijanski brend. I spreman je: koristi potpuno novi trolitarski motor sa unutrašnjim sagorevanjem, naziva “nettuno”, razvijen u Italiji i konstruisan pomoću tehnologije iz F1. V6 agregat razvija čak 730 Nm i omogućava da “MC20” do 100 km/h stigne za svega 2,9 sekundi, a najveća brzina iznosi 325 km/h.

Snagu na zadnje točkove prenosi osmostepeni DCT menjač. “MC20” odlikuje lagana karbonska konstrukcija i masa od 1.500 kg, pa će sa 630 KS imati sjajan odnos mase i snage od svega 2,33 kg po jednog konjskoj snazi.

Saznajte još:

Ovaj superautomobil će osim u kupe verziji, dolaziti i u varijanti bez krova, a uskoro i sa potpuno električnim pogonom.

U izuzetno sportskoj kabini, koja je maksimalno orijentisana ka vozaču, smeštena su i dva 10-inčna ekrana: jedan u vidu digitalne instrument-table, a drugi kao multimedijalni sistem u okviru karbonske centralne konzole.

Vozač na raspolaganju ima i brojne režime vožnje poput: GT, Wet, Sport, Corsa, kao i opciju “ESP off” za najuzbudljivije manevre po stazi.

I vizuelno i konceptualno, novi sportista povezan je sa legendarnim “MC12”, koji je obeležio Maseratijev povratak na trkačke staze tokom 2004. godine. Sličan scenario očekuje se i od “MC20”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar