(VIDEO) Pogledajte šta sve može nova Mercedesova „S-Klasa“

Auto 30. jul. 202009:04 > 15:52
Podeli:
Mercedes S Klasa
Foto: Promo

Ovo je prvi put da vidimo ovoliko od nove Mercedesove “S-klase”, bez obzira na kamuflažu. U drugom serijalu otkrivanja detalja luksuzne limuzine, čija se premija željno iščekuje, fokus je bio na tehnološkim i bezbednosnim inovacijama. Nova “S-klasa” prva će ponuditi vazdušne jastuke za putnike pozadi, karoseriju koje se automatski podiže pre bočnog sudara, kao i sisteme koji dodatno upozoravaju putnike pri izlasku iz vozila.

Kako smo već pisali, u Mercedesu su odlučili da nas sa novom “S-klasom”, čija je prava premijera očekuje u septembru, upoznaju tako što će nam je prvo otkrivati u delovima. Kroz nekoliko epizoda upoznavaćemo se na najbitnijim elementima nove W223 serije. U prvom delu bio je predstavljen enterijer, odnosno MBUX sistem poslednje generacije koji će krasiti kabinu luksuzne limuzine.

Mercedes S Klasa
Foto: Promo

U okviru druge epizode “Meet the S-Class Digital” na red su došle tehnološke i bezbednosne inovacije koje će debitovati u novoj “S-klasi”. Između ostalog, otkriveno je i da će nova generacija prva uvesti vazdušne jastuke za putnike na zadnjem sedištu. To je prvi na svetu frontalni vazdušni jastuk za dva putnika na zadnjem sedištu, jedinstvene cevaste strukture koji se tokom snažnih udara aktivira iz naslona prednjih sedišta, kako bi se smanjila opterećenja koja deluju na glavu i vrat putnika koji sede pozadi.

Takođe, tokom jakog bočnog udara, aktivira se i novi centralni vazdušni jastuk, smešten između vozačevog i suvozačevog sedišta, smanjujući rizik od kontakta njihovih glava.

Mercedes S Klasa
Foto: Promo

Osim toga, “S-klasa” uvodi novu funkciju sistema oslanjanja u okviru koje se karoserija vozila podiže neposredno pre bočnog udara. Preciznije, ukoliko više od 20 senzora i stereo-kamera otkriju nadolazeći sudar, “pre-safe impulse side” preventivno podiže karoseriju za do osam cm uz pomoć “e-active body control” oslanjanja. Na ovaj način, uticaj udara se usmerava na jake strukture u donjem delu vozila. Upravljačke jedinice sistema analiziraju situaciju u vožnji i do 1.000 puta u sekundi i prilagođavaju ogibljenje, koje pored neutralisanja naginjanja i podizanja vozila, reguliše sile u oprugama pojedinačno na svakom točku.

Takođe, sada sa upravljanjem na svim točkovima i velikim uglom zakretanja zadnjih, prečnik zaokreta limuzine sa velikim međuosovinskim rastojanjem je manji za dva metra, odnosno iznosi svega 11 metara.

Još jedna karakteristika nove “S-klase” koja slavi svetsku premijeru je funkcija za upozorenje za izlaz iz vozila, koje ukoliko proceni opasnost u okolnom saobraćaju, svetlosnim signalom upozorava vozača ili suvozača čim posegnu za vratima.

Mercedes S Klasa
Foto: Promo

Takođe, nova “S-klasa” uvek misli komfor svojih putnika, pogotovo onih koji sede pozadi, pa će u novoj generaciji sigurnosni pojasevi pozadi biti osvetljeni, kako bi se i po mraku olakšala njihova upotreba.

Dok čekamo i finalnu premijeru Mercedesove najluksuznije limuzine, pogledajte video u kome se maskirani primerak vidi u vožnji, ali i kako karoserija reaguje pri bočnom sudaru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar