Lexus LF-Z: Krosover koji najavljuje drugačiji stil brenda

Auto 03. apr. 202111:06 > 11:49
Podeli:
LFZ, auto, automobil, Lexus
Foto: Lexus

Do 2025. više od 10 novih Lexusa biće elektrifikovano - stižu električni i hibridni modeli.

Konceptni Lexus LF-Z je električni automobil za koji u Lexusu kažu da predstavlja sve ono što se do 2005. može očekivati od marke po pitanju dizajna i tehnologije.

Osnova koncepta luksuznog krosovera je platforma namenjena električnim modelima koja koristi DIRECT4 tehnologiju upravljanja 4×4 pogonskom snagom, maksimalno iskorišćavajući trenutnu reakciju sile električnog motora za slobodno upravljanje točkovima, piše Jutarnji.

LFZ, auto, automobil, Lexus
Foto: Lexus

Lexus dodaje da ova tehnologija kontroliše raspodelu snage na točkovima i može da radi u konfiguracijama s prednjim, zadnjim ili pogonom na sve točkove.

Nisu otkrili sve detalje o ključnim hardverskim komponentama automobila, osim činjenice da ima sistem električnog upravljanja „steer-by-wire“.

Uz to, redefinisan je dizajnerski jezik, u ovom slučaju uz siluetu koja podseća na coupe-crossovere.

Kratki prednji i zadnji prepusti vozila odmah upadaju u oči, kao i veliki točkovi, dok je zadnji kraj LF-Z  koncepta posebno intrigantan i uključuje složenu LED rasvetu kao i treće kočiono svetlo postavljeno u branik.

LFZ, auto, automobil, Lexus
Foto: Lexus

U Lexusu kažu da je unutrašnjost vozila dizajnirana prema smernicama koncepta „Tazuna“.

Osim premijere samog LF-Z koncepta, Lexus je najavio plan za uvođenje 20 novih ili poboljšanih modela do 2025. godine. Više od 10 njih biće elektrifikovano, uključujući potpuno električni model, plug-in hibride i tradicionalne hibride, sve zavisno od tržišta.

Najavljeno je i proširenje ponude limuzina i SUV-ova, a takođe će „težiti novim sportskim modelima koji i dalje pružaju zabavu u vožnji.“

LFZ, auto, automobil, Lexus
Foto: Lexus

Japanski proizvođač automobila želi da ponudi električne varijante svih svojih modela do 2025. godine s idejom da prodaja električnih vozila premaši prodaju automobila na benzinski pogon do tog datuma.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar