Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo je bio i još uvek je primer automobila sa dušom, automobila vrhunskog dizajna i još boljeg osećaja u vožnji. Sada bi to moglo ozbiljno da se promeni, piše Index.hr.

Prvi čovek Alfa Romea, Jean-Philippe Imparato potvrdio je da su prisiljeni da odbace postojeću platformu i da pređu na novu. Naime, skupa, ali izuzetna platforma Giorgio, koju koriste modeli Giulia i Stelvio, ne predviđa elektrifikaciju, a to znači da su joj dani odbrojani. Konkretno, s aktuelnim generacijama prekinuće se njena upotreba.

Tako će buduće Alfe koristiti STLA-Large, novu platformu grupe Stellantis, a to znači da će osnovu deliti sa Maseratijem. „Radimo na Large platformi i nećemo više da koristimo Giorgio. Moramo iskoristiti prednosti veće proizvodnje i sve prilike da elektromobilnost dovedemo u Alfa Romeo, ali uvek sa začinom Alfa Romea“, izjavio je Imparato, kako prenosi Forbes.

Foto: Promo

Podsetimo, platforma Giorgio je razvijena u saradnji sa Fiatom i Chryslerom, a ideja je bila da je koristi preko 15 modela Maseratija, Dodgea, Chryslera i Jeepa. Na kraju se pokazala preskupom pa se koristila isključivo na Alfinim modelima Giulia i Stelvio, kao i na Jeepu Grand Cherokee. Koristiće je i Maserati Grecale.

Tu vesti ne staju, pa tako Imparato otkriva da je odložena premijera modela Tonale, kompaktnog SUV-a pozicioniranog ispod Stelvija.

Foto: Promo

Kaže da performanse plug-in hibrida nisu dovoljno dobre. Koristiće osnovu Compassa i najaviće elektrifikaciju marke, a sa kojom navodno dolazi još manji SUV, model Brennero.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram