Foto: Shutterstock/MikeDotta

Bosch, jedan od najvećih proizvođača mikročipova, tvrdi da će se nestašica poluprovodnika nastavlja i u 2023. godini, iako ova kompanija ulaže milijarde evra u proizvodnju. Pored toga, tenzije oko Tajvana prouzrokuju nelagodu među proizvođačima automobila.

Globalna kriza sa nestašicom mikročipova se nastavlja, a predsednik i izvršni direktor jednog od najvećih dobavljača poluprovodnika za automobile, Boscha, nada se da će se situacija normalizovati krajem sledeće godine.

Stefan Hartung, glavni čovek Boscha, rekao je da je nemoguće da se ove godine reši globalna nestašica mikročipova. Nemačka kompanija je nedavno saopštila da će u svoje odeljenje za proizvodnju čipova uložiti tri milijarde evra do 2026. godine. Kako piše Revija HAK, to neće ublažiti aktuelnu nestašicu ovih komponenti, ali ova investicija bi trebalo da osposobi lance snabdevanja sposobnijm za ublažavanje šokova na tržištu. Ipak, postoji još jedna loša vest.

Tajvan, najveći svetski proizvođač mikročipova, trenutno je na ivici sukoba sa Kinom, a eventualni konflikt bi doveo do još gore situacije na automobilskom tržištu, ali i na tržištu elektronike. Ukoliko se zaustavi proizvodnja poluprovodnika na Tajvanu, većina proizvođača automobila morala bi da obustavi rad u svojim fabrikama.

Bonus video: Vozili smo Hyundai Venue, jedan od najpovoljnijih krosovera kod nas

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)