Passat, Pasat, auto, utomobil
Foto: Volkswagen

Nemačka kompanija je okončala proizvodnju limuzinske verzije legendarnog Passata, a razlog je mala potražnja, ali i postojanje Arteona koji se pokazao kao popularniji izbor, najviše zbog atraktivnog dizajna.

Legendarna limuzina koja je prvi put predstavljena 1973. godine dočekala je kraj sa osmom generacijom. Međutim, karavanska izvedba će se i dalje proizvoditi, jer za nju ima dovoljno potražnje.

Još od redizajna 2019. godine, prodato je duplo više karavana nego limuzina, pa je Volkswagen rešio da i dalje proizvodi prostraniju verziju ovog dobro poznatog automobila. Već se priča o devetoj generaciji koja stiže 2023. godine, a ovaj model bi trebalo da bude dostupan u obe karoserijske verzije. Pored male potražnje, jedan od razloga za prekid proizvodnje Passata je činjenica da Volkswagen u svojoj gami ima Arteon, koji nudi sličan nivo prostora u unutrašnjosti i skoro identičnu ponudu motora.

Kompanija još nije saopštila kada će uslediti i kraj proizvodnje karavanske verzije, ali vest o penzionisanju limuzine dolazi istovremeno kada i najava novog modela na struju Aero-B, koji će praktično biti električni ekvivalent Passata.

Volkswagen Aero-B će koristiti istu MEB platformu kao i modeli ID.3 i ID.4, a biće dostupan sa izborom nekoliko baterijskih pakovanja, zatim pogonom na zadnjim ili na svim točkovima, a sve to u dva karoserijska oblika: sedan i karavan.

Bonus video: Da li koristite pametne semafore u Beogradu?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram