Foto: Volkswagen AG

Nemačka kompanija saopštila je da počinje sa razvojem nove šasije koja će se više bazirati na softveru, odnosno da će kompjuteri imati mnogo više opcija prilikom definisanja karaktera automobila u budućnosti, što će omogućiti lakšu implementaciju sistema autonomne vožnje.

Accelerate strategija sistematski usmerava kompaniju ka pružaocu usluga mobilnosti koje se zasnivaju na softveru, a nova šasija je još jedan korak u smeru sve veće digitalizacije i automatizacije automobila. Softver je takođe ključan u razvoju novih upravljačkih sistema za visoko automatizovane automobile budućnosti.

Volkswagen trenutno radi na razvoju sledeće generacije šasije za svoje automobile, ali i na novom upravljačkom sistemu. „Trzanje i pomeranje karoserije je značajno smanjeno i dinamika vožnje je optimizovana jer automobil reaguje na okretanje volana brže, i precizniji je za vožnju. Nastavak razvoja u ovom pravcu je veoma bitan u smislu autonomne vožnje. Na ovaj način obezbeđujemo komfor za putnike u svim mogućim situacijama“, izjavio je Karsten Schebsdat, šef odeljenja Volkswagena za dinamiku vozila i sistem kontrole šasije.

Razvoj novog sistema upravljanja takođe napreduje velikom brzinom. „Softver će takođe biti dosta značajniji za upravljanje u budućnosti, jer nam daje mnogo više mogućnosti da utičemo na karakteristike upravljanja, a ova tehnologija može biti primenjena na različitim modelima i šasijama uz jednostavna softverska podešavanja“, dodao je Schebsdat.

Sistemi asistencije vozaču kao što su Lane Assist i Travel Assist će takođe biti unapređeni kada nove softverske komponente upravljačkog sistema uđu u serijsku produkciju.

Bonus video: Teramo vozače iz zaustavne trake i testiramo Toyotu Highlander

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram