Najveća i najluksuznija Kia stigla u Srbiju: SUV Sorento

Auto 31. jul. 202117:45 > 17:51
Podeli:
Kia Sorento automobil
Foto:Nova.rs

Ekipa portala Nova.rs prisustvovala je promociji novog modela Kia Sorento u Beogradu, a koja je označila i početak prodaje ovog SUV-a u Srbiji. Novi Sorento biće najluksuznija, najbezbednija i najveća Kia koja se prodaje u Evropi. Nova generacija značajno se razlikuje od prethodne, pa osim izdašnije kabine, ali i hibridnih pogona, donosi i pregršt gotovo premijum materijala i opreme. U skladu s tim ide i cena koja startuje od 43.499 evra.

Sorento, koji je svojim dolaskom u segment velikih SUV-ova podigao standarde po pitanju prostranosti, mirno sedi na prestolu Kijine globalne SUV ponude.

Novi Sorento je prvo vozilo na Kijinoj platformi nove generacije za velike i srednje velike SUV modele. Zajedno sa dužom karoserijom koja omogućava maksimalno veliki prtljažni prostor od čak 910 litara, Sorneto može da primi i sedam putnika.

Kia Sorento automobil
Foto:Kia

Novi model širok je 1.900 mm, što je 10 mm više nego kod treće generacije Sorenta. Takođe, 10 milimetara duži od prethodnika (sada 4.810 mm), iako ima kraći prednji i zadnji prepust. Zbog nove platforme Sorento ima 35 milimetara duži međuosovinski razmak koji sada iznosi 2.815 mm. Produžen je i poklopac motora, dok je A stub od prednje osovine pomeren 30 mm unazad.

Kia Sorento automobil
Foto:Kia

Od napred, Sorento je evoluirao novim dizajnom Kijine prepoznatljive „tigrove“ maske, koja je nešto šira i na obe strane se proteže do farova. Oni donose nova LED dnevna svetla koja dodatno naglašavaju linije oko „tigrovih“ očiju.

Kia Sorento automobil
Foto:Kia

Novi motori

Prvi put ovaj model može imati elektrifikovani pogon. Hibridni baterijski sklop smešten je ispod dna kabine. Sorento Hybrid pokreće novi ‘Smartstream’ elektrifikovani pogon koji je kombinacija 1,6-litarskog T-GDi benzinskog motora sa litijum-jonskim polimer baterijskim sklopom kapaciteta od 1,49 kWh i 44,2-kilovatnim elektro motorom.

Ovaj elektrifikovani motor sa 230 konjskih snaga i obrtnim momentom od 350 Nm kombinuje niske emisije CO2. Snaga se elektronskim uređajem, smeštenim na menjaču, prenosi preko 6-stepene automatike.

Kia Sorento automobil
Foto:Kia

U Evropi će biti na raspolaganju i Sorentov novi 2,2-litarski 4-cilindarski dizel motor sa 202 KS i obrtnim momentom od 440 Nm. Radi u kombinaciji sa Kijinim novim 8-stepenim menjačem sa dvostrukim „mokrim“ kvačilom (8DCT).

Zahvaljujući novom sistemu Terrain Mode, najnoviji Sorento nudi unapređene terenske mogućnosti. Sistem koji radi sa opcionim 4×4 pogonom omogućava bolje hvatanje u koštac sa blatom, snegom i peskom.

Prostranost u prvom planu

Dakle, SUV nudi puno prostora za do 7 putnika i jedan od najvećih prtljažnika u svojoj klasi – do 821 litra (verzija sa 7 sedišta) ili 910 litara (verzija sa 5 sedišta). To znači da automobil za svih pet putnika omogućava udobnost i prevoz veće količine prtljaga.

Kia Sorento automobil
Foto:Kia

Kod verzije sa 7 sedišta – ako je u automobilu svih sedam putnika – prtljažnik nudi 32% više prostora od prethodnika: 187 litara (VDA) kod dizel verzije odnosno 179 litara kod hibridne verzije. Prekidači sa obe strane prtljažnika omogućavaju sklapanje drugog reda sedišta jednim potezom.

Premijum kabina

Unutrašnjost četvrte generacije Sorenta predstavlja iskorak u kvalitetu i dizajnu Kijinih kabina i spada među najkvalitetnije u Kijinoj aktuelnoj ponudi.

Kia Sorento automobil
Foto:Kia

Unapređena kabina predstavlja dizajn sledeće generacije, gde se ističu dva digitalna displeja na intrument tabli. 12,3-inčna digitalna instrument tabla uparena je sa 10,25-inčnim displejom multimedije i navigacije na sredini centralne konzole.

Kia Sorento automobil
Foto:Kia

Kabina novog Sorenta suptilno nudi ambijentalno osvetljenje kabine, a bežični punjač nalazi se u otvorenoj pregradi centralne konzole, dok snažni audio sistem BOSE® nudi još bolji doživljaj zvuka.

Novi Sorento je ujedno i najbezbednija Kia u ponudi, donosi niz najsavremenijih sistema asistencija: od sistema za sprečavanje sudara sa prepoznavanjem pešaka, biciklista i vozila, koji između ostalog prepoznaje dolazeći saobraćaj prilikom skretanja na raskrsnici, detektovanja vozila u mrtvom uglu, 360 stepeni pregleda događanja oko vozila i sistema za sprečavanje nesreća sa vozilima u mrtvom uglu, preko pametnog sistema za ograničavanje brzine, adaptivnog tempomata i navigacionog radarskog tempomata, do sistema za praćenje vozila u traci, za upozoravanje vozača na dekoncentrisanost i pomoć kod vožnje na auto-putu.

Kvalitet materijala je poboljšan, a kabina nudi metalne umetke, kožno tapaciranje i reljefne površine. Čitava unutrašnjost donosi sofisticiraniji izgled i ambijent. U Evropi će Sorento kupcima nuditi mogućnost izbora između crne tkanine, kože (siva, crna ili crno-siva dvobojna kombinacija) ili crne prošivene Nappa kože.

Koliko košta novi Sorento

Početna cena za verziju sa dizel motorom iznosi 43.499 evra, dok Sorento sa hibrdnim pogonom startuje od 45.999 evra. Plug-in hibrid biće najskuplji sa početnom cenom od 55.999 evra.

Kia Sorento automobil
Foto:Kia

Bonus video: Upoznajte najmoderniji katamaran na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar