Foto:shutterstock by Prokop Harazim ; shutterstock

Mnogi proizvođači su tokom prošle godine imali dosta problema, od nestašice mikročipova pa do povlačenja sa ruskog tržišta, ali se čini da je Škoda najviše nagrabusila.

Češka kompanija je tokom 2022. godine kupcima isporučila 731.300 automobila, što je pad od 16,7% u odnosu na već lošu 2021. Ipak, kako tvrde čelnici Škode, knjige narudžbina su i dalje pune jer proizvodnja zbog nestašice komponenti ne može da zadovolji potražnju.

Najprodavaniji automobil je i dalje Octavia sa 141.100 isporučenih primeraka, što je čak 29,7% manje nego godinu dana ranije. Slede Kamiq (96.300 primeraka, pad od 20,3%) i Kodiaq (94.500 primeraka, pad od 4,2%). Jedini model koji je zabeležio rast prodaje u odnosu na 2021. bio je Enyaq, jer su isporuke ovog električnog SUV-a kupcima porasle za 20%.

Škoda je zabežila slabije prodajne rezultate u svim regionima, osim u Indiji gde je broj isporučenih automobila povećan za 127,7%. Ipak, češka kompanija ne gubi optimizam, jer su najavili da će uskoro ući na vijetnamsko tržište, a prvi modeli Škode će u ovoj azijskoj zemlji biti dostupni u prvoj polovini ove godine.

Bonus video: Pogledajte najveće blamove sa snimanja naše automobilske emisije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare