Kakva struja, kakvi trendovi? Pagani razvio atmosferski V12

Auto 19. mar. 202115:12 > 16:26
Podeli:
Foto: Pagani

Huayra R je hiperautomobil italijanske kompanije Pagani, ima atmosferski V12 motor, zapremine 6 litara i apsolutno je spreman za stazu. Snažni agregat razvija 838 KS, vrti se do 9.000 o/min, lakši je od 200 kg i proizvodi zvuk sličan klasičnim bolidima F1, iz vremena kada su ih pokretali V12 motori.

Nakon dugog perioda i najava, Pagani je napokon i zvanično predstavio Huayru R. Reč je o hiperautomobilu namenjenom za stazu, a pokreće ga novi motor „V12-R“, koji je razvijen od nule, u partnerstvu sa HWA AG.

Foto: Pagani

Stvarno je retkost da u današanje vreme kada je krenula ekspanzija električnih i hibridnih automobila, čujemo da je neko napravio novi atmosferski 6-litarski motor! Ok, uradio je to i Lamborghini, ali ima nekoliko „konja“ manje.

Pagani ima najlakši, najefikasniji i najsnažniji V12 ikad stvoren za stazu. Proizvodi impresivnih 838 KS i 750 Nm obrtnog momenta. Razvoj motora trajao je više od dve godine, a rezultat je da „u crveno ulazi“ tek pri 9.000 o/min.

Takođe, masa motora je manja od 200 kg i koristi sistem direktnog ubrizgavanja sa pritiskom od 200 bara, koji obezbeđuje maksimalne, sulude performanse, ali ima u vidu i efikasnost u smislu termodinamike i autonomije, piše Jutarnji.

Huayra R teži svega 1.050 kg. Biće proizvedeno 30 primeraka, a cena je 2,6 miliona evra, plus porez.

Motor je uparen s novim sekvencijalnim menjačem sa šest brzina, koji je takođe razvijen u saradnji sa HWA AG.

Menjač je težak 80 kg i omogućava izuzetno brze promene stepene prenosa i maksimalnu preciznost.

Huayra R ima posebno razvijen izduvni sistem sa četiri cevi, koji je presvučen keramikom, a debljina cevi je za 66% manja od onih na putničkim modelima.

Iz Paganija kažu kako to omogućava Huayri R da proizvodi zvuk sličan onom koji su proizvodili stari bolidi F1 s V12 motorima. Isto tako, ako je potrebno u izduvni sistem mogu biti ugrađeni prigušivači kako bi automobil mogao da se vozi na stazama sa ograničenjem buke.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar