Foto:Shutterstock

Kočnice su potrošni materijal, pa treba znati kako da se prepoznaju prvi siptomi da sa njima nešto nije u redu. Vibracije i sporije „primanje“ kočnica su znak dotrajalosti, ali postoje i neki drugi načini koji otkrivaju pravo stanje kočionog sistema.

O važnosti kočnica na automobilu nije ni potrebno ni govoriti, jer su možda i najbitnija komponenta svakog vozila. Ipak, one se vremenom troše pa treba prepoznati prve znakove dotrajalosti kako ne biste došli u situaciju da ostanete bez pune funkcionalnosti kočionog sistema.

Prvi i najjednostavniji pokazatelj jeste signalna lampica za kočnice na instrument tabli, jer ukoliko se ona upali i ostane uključena, vreme je da posetite mehaničara.

Drugi simptom je škripanje kočnica. Ukoliko čujete ovaj nimalo prijatan zvuk, to znači da su možda izlizane kočione pločice, i da je vreme da odvezete svog četvorotočkaša u servis.

Ukoliko je pedala kočnice mekana, kao da gazite po sunđeru, to takođe može da znači da su se kočione pločice izlizale, ali i da je možda neispravan glavni kočioni cilindar.

Ako vam automobil prilikom kočenja zanosi u jednu stranu, razlog tome može biti činjenica da jedna kočiona čeljust vrši snažniji kočioni pritisak od druge, a postoji mogućnost i da je oštećeno kočiono crevo.

Generalno, u vožnji postoje dva metalna mirisa koja mogu da nagoveste da postoji neki problem. Jedan je vezan za kvačilo, odnosno lamelu, dok drugi asocira na problem sa kočnicama. U tom slučaju, treba proveriti svaki točak, pomirisati, i na taj način pronaći izvor problema. Ako su u pitanju kočnice, postoji mogućnost da se jedna od njih zaglavila, a u tom slučaju nije pametno nastaviti sa vožnjom. Jedna od opcija je da ste zaboravili do kraja da spustite ručnu kočnicu, pa to učinite naknadno i sačekajte malo da se kočnice ohlade.

Kako piše Revija HAK, vibracije i sporije „primanje“ kočnica su znak dotrajalosti kočionih pločica, a dodatni uzrok vibracija može biti i deformacija diska. U tim slučajevima, ne oklevajte da što pre pozovete mehaničara.

Bonus video: Vozili smo najaerodinamičniji automobil na svetu – Mercedes EQS

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar