Kako na tehnički pregled ako je istekla registracija

Auto 28. feb 202211:41
Podeli:
Foto:N1

Ukoliko vam je istekla registracija, a želite da odete na tehnički pregled i registrujete vaše vozilo, ne očajavajte, jer postoji nekoliko načina na koji to možete da uradite.

Tehnički pregled možete obaviti 30 dana pre isteka registracije, i na taj način možete sebi uštedeti pozamašnu sumu novca, jer će odlazak na tehnički pregled nakon isteka registracije svakako koštati.

Naravno, dešava se svima da jednostavno zaborave, ili nemaju vremena da odu na tehnički pregled, pa to rade nakon isteka registracije. Jedno od rešenja je da prosto odvezete vozilo na tehnički pregled, ali ovo nikako ne preporučujemo.

Ukoliko je registracija istekla pre manje od 30 dana, kazna je 5.000 dinara. Ako registraciju ne produžite u roku od 60 dana, dužni ste da vratite registarske tablice, jer je kazna od 10.000 do 20.000 dinara.

Ukoliko je automobil odjavljen ili nikada nije ni bio registrovan, kazne su mnogo veće. Obratite pažnju na to da vozite bez obaveznog osiguranja, pa u slučaju udesa bićete u obavezi da svu štetu platite iz svog džepa. Pored toga, kazna za vožnju neregistrovanog vozila se povećava zbog izazivanja saobraćajne nesreće.

Jedna od opcija jesu i probne tablice, koje možete koristiti samo da biste vozilo dovezli do tehničkog pregleda. Njihova cena zavisi od snage motora i vremenskog perioda na koji ih uzimate, a ukoliko vozite prosečan automobil sa motorom od 1.600 kubika i 80 kW, cena za jedan dan će biti oko 4.500 dinara.

Jedan od uzroka visoke cene jeste i obavezno osiguranje, a probne tablice mogu trajati najduže 15 dana. Ukoliko mislite da je ovo skupo i da je bolje da vas prijatelj odvuče do tehničkog pregleda drugim automobilom, razmislite opet. Automobil koji nije registrovan nema ni obavezno osiguranje pa tako ne sme da učestvuje u saobraćaju.

Možda najjednostavnije rešenje jeste šlep služba. Ukoliko tehnički pregled nije previše daleko od mesta gde se nalazi vaše vozilo, šlep služba može biti i znatno jeftinija od probnih tablica. Naš savet je da pronađete tehnički pregled gde možete obaviti kompletan proces produženja registracije, odnosno da kod njih možete dobiti i registracionu nalepnicu, pa neće biti potrebe za odlaskom u MUP.

Bonus video: Koji vozači će morati dva puta da plate tehnički pregled

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar