Ističe rok velikom broju saobraćajnih dozvola: Proverite datum

Auto 23. jul 202212:55 > 13:36
Podeli:
saobraćajna dozvola, dokumenta, registracija
Foto: Nova.rs

Ukoliko nemate trajnu saobraćajnu dozvolu proverite datum do kada važi vaša jer ukoliko je istekla možete imati problem ako putujete van granica naše zemlje. Policija u Severnoj Makedoniji već obraća pažnju na naša vozila koja prolaze ka Grčkoj sa trocifrenim ili četvorocifrenim brojevima na registarskim tablicama a koji počinju sa 10, 11 ili 12. Znaju da je velika verovatnoća da je nekome od njih važenje saobraćajne dozvole isteklo, a da nije obratio pažnju, pa ako takvog "uhvate", naplaćuju kaznu od 50 evra.

Izmene Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila koje su stupile na snagu s početkom 2020. godine donele su tu novinu da se saobraćajne dozvole više neće menjati.

Ipak, oni koji su registrovali automobil pre toga moraju da obrate pažnju na datum koji im stoji pored slova H jer tu piše kad ističe saobraćajna, koja je do pomenute izmene Pravilnika važila sedam godina. To je zapravo „važenje same plastike“ i nema veze s registracijom. Nešto kao zamena kartice u banci posle isteka njenog važenja.

Dakle, iako ste uredno registrovali svoje vozilo, to nikakve veze nema s trajanjem saobraćajne dozvole. Ukoliko ste je izvadili pre sedam godina – vreme je za zamenu. Zato potražite svoju saobraćajnu i pogledajte koji datum piše pored slova H.

One koji su pak saobraćajnu menjali ili su je dobili posle početka 2020. godine sve ovo uopšte ne dotiče. Na njoj su kao rok važenja upisani dan i mesec kad je izdata, a kao godina do kada traje upisano je 9999, što znači "trajno".

Foto: Nova.rs

Ideja je bila da na tom mestu stoji znak beskonačno, ali on ipak ne može da se koristi jer ga kompjuterski sistem ne prepoznaje.

MUP Srbije je ranije preporučio vlasnicima saobraćajnih dozvola koje imaju upisan rok važenja, da radi neometanog korišćenja vozila u inostranstvu nakon isteka roka važnosti dozvole, postojeću dozvolu zamene za trajnu saobraćajnu dozvolu.

Makedonski policajci već obraćaju pažnju na naša vozila koja prolaze ka Grčkoj sa trocifrenim brojevima ili četvorocifrenim koji počinju sa 10, 11 ili 12.

Znaju da je velika verovatnoća da je nekome od njih važenje saobraćajne dozvole isteklo a da nije obratio pažnju, pa ako takvog "uhvate", naplaćuju kaznu od 50 evra, pišu Novosti.

Kada je reč o vozačkim dozvolama i za njih postoje nova pravila, o čemu više možete da pročitate ovde.

Bonus video: Skoro svi biciklisti u prekršaju, a da toga nisu ni svesni

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar