Foto:Rimac

Novi hrvatski električni hiperautomobil kompanije Rimac danas je premijerno prikazan i zvanično kreće u proizvodnju. Model Nevera, čije ime označava iznenadnu oluju na moru, opisuju neverovatne brojke: skoro 2.000 konjskih snaga i 2.360 Nm, 1,85 sekundi do "stotke", najveća brzina od 415 km/h i cena od dva miliona evra. Ali ni to nije sve.

Do sada smo ga „poznavali“ pod kodnom oznakom Rimac C-Two, drugi električni hiperautomobil hrvatske kompanije, a danas je premijerno prikazan u svom punom sjaju i sa pravim imenom. Zove se Nevera i predstavlja najsnažniji i najskuplji automobil koji nosi oznaku „Made in Croatia“.

Foto:Rimac

Tri godine su hrvatski konstruktori radili na razvoju ovog modela, koji je sada, po njihovim rečima, potpuno spreman za tržišni život. Većina delova na naprednom automobilu napravljena je u Hrvatskoj, sa ciljem da Nevera obezbedi što bolje performanse.

Foto:Rimac

Kao i na konceptu prikazanom 2018. godine, Nevera koristi snažne elektromotore koji ukupno raspolažu sa neverovatnih 1.914 KS i još luđih 2.360 Nm obrtnog momenta. Štaviše, iz kompanije kažu da je Nevera za 2,5 sekundi brža do 200 km/h nego što je to prvobitno planirano, pa joj do ove brzine treba svega 9,3 sekunde.

Foto:Rimac

A sa 1,85 sekundi do 100 km/h, Nevera će imati najbolje ubrzanje ikada u jednom serijski proizvedenom automobilu, dok je najveća brzina od 415 km/h stavlja u red sa Bugatti Chiron W16 modelom.

Foto:Rimac

Snažna baterija u H obliku može da proizvede 1,4 MW snage, a obezbeđuje domet na struju od 500 km. Takođe, prema rečima Rimca, karoserija je napravljena iz jednog dela i to je najveća takva struktura od karbona u čitavoj automobilskoj industriji.

Što se tiče dizajna, on je poznat sa koncepta C-Two, dok su sitnije izmene na difuzorima, usisima i panelima poboljšale aerodinamiku za čak 32%.

Foto:Rimac

Zanimljiv podatak je da se određeni delovi na automobilu, poput zaštite podvozja, haube, zadnjeg difuzora i spojlera mogu nezavisno pomerati naspram kretanja vazduha. Tako Nevera može da se vozi u “high downforce” ili “low drag” režimu, zavisno od ambicija vozača.

Osim što koristi brojne najsavremenije tehnologije kako bi obezbedila što bolji učinak na stazi, Rimac Nevera je dobra i za putovanja.

Kokpit je minimalistički, ima centralni tunel između dva sedišta, a tu su tri ekrana za korišćenje svih brojnih funkcija koje nudi ovaj hiperautomobil.

Foto:Rimac

Osnivač kompanije, Mate Rimac, kaže da su otkrili automobil koji će čitav segment hiperautomobila pogurati napred. „Uspeli smo da iskoristimo pun potencijal električnog pogona, dokazujući ono što smo oduvek govorili, a to je da električni automobil, u formi Nevere, može biti vanserijski uzbudljiv, i da je jednako zabavan na stazi, kao i na laganoj vožnji uz obalu mora“.

Foto:Rimac

Biće napravljeno 150 primeraka ovog ekskluzivnog automobila, a nudiće se u tri opcije: GT, Signature i Timeless. Svaki primerak biće testiran i potpsan od strane Mate Rimca. Cena je dva miliona evra.

Foto:Rimac

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram