Francuzi poludeli za vozilima na struju

Auto 27. jul. 202117:38
Podeli:
kablovi za punjenje, električni automobili
Foto: Shutterstock

Prodaja hibridnih i električnih automobila u Francuskoj je za poslednje dve godine povećana tri puta, a za to su delom zaslužne subvencije koje država daje za njihovu kupovinu. Na putevima Francuske je u junu 2021. godine bilo više od 620.000 električnih i hibridnih automobila. Poređenja radi, u Srbiji je do aprila bilo ukupno registrovano 631 električni i 3.980 hibridnih automobila.

Električni automobili su 2019. godine činili 2,5 odsto svih prodatih automobila, dok je ove godine je njihov udeo porastao na 7,5 odsto, piše Energetski portal.

Iako će tranzicija automobilske industrije biti duga, za sada je na pravom putu o čemu svedoči i 125.000 odobrenih bonusa ove godine, u poređenju sa 117.000 prošle i 50.000 2019. godine, saopštilo je Ministarstvo za ekološku tranziciju Francuske.

Na putevima Francuske je u junu 2021. godine bilo više od 620.000 električnih i hibridnih automobila, izjavila je za EURACTIV generalna sekretrka Nacionalne asocijacije za razvoj električne mobilnosti Sesil Gube. Ona je dodala da na tržištu danas ima 200 različitih modela električnih automobila, u poređenju sa 60 koliko ih je bilo 2018. godine.

Francuska vlada je u okviru plana oporavka od pandemije usvojila mere za podršku kupovine vozila koja manje zagađuju životnu sredinu. Jedna od tih mera su bonusi za kupovinu električnih automobila čiji je cilj da se podrže domaćinstva dajući im kupovnu moć.

Proizvođači automobila su takođe ubrzali proizvodnju električnih vozila, posebno jer su suočeni sa brojnim novim propisima, uključujući strože standarde za emisije ugljen-dioksida.

Da bi podržala povećanu prodaju električnih automobila, Francuska će do kraja 2022. na svim delovima mreže autoputeva postaviti stanice za punjenje, najavio je nedavno ministar saobraćaja Žan-Batist Džebari.

kablovi za punjenje, električni automobili
Foto: Shutterstock

Francuska je jedna od najbolje opremljenih zemalja u Evropi kada su u pitanju stanice za punjenje budući da se u njoj nalazi više od 20 odsto svih stanica u EU.

U okviru francuskog plana oporavka vrednog 100 milijardi evra, 30 milijardi je namenjeno ekološkoj tranziciji. Pored toga, Francuska će dobiti 39,4 milijardi evra za oporavak od EU, od kojih minimun 37 odsto mora biti iskorišćeno za energetsku tranziciju, ali je Pariz obećao da će gotovo polovinu evropskih fondova investirati u borbu protiv klimatskih promena.

Bonus video: Pogledajte test letećeg automobila

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar