EU kaznila VW i BMW sa milijardu dolara, Daimler se izvukao

Auto 10. jul. 202117:47
Podeli:
Foto:Shutterstock/hydebrink

Evropska unija je kaznila vodeće nemačke proizvođače automobila sa milijardu dolara, odnosno 850 miliona evra zbog njihovog dogovora da ograniče razvoj i primenu sistema za kontrolu emisije štetnih gasova.

Daimler, BMW i Volkswagen, uključujući i Audi i Porsche koji su u vlasništvu Volkswagena, izbegli su da se takmiče u razvoju sistema i tehnologija vezanih za „AdBlue“ kojima se smanjuje emisija štetnih gasova, saopštila je Evropska komisija. Daimler nije kažnjen nakon što je otkrio kartel Evropskoj komisiji. Evropska komisija je prvi put novčano kaznila kompanije zbog ograničenja u primeni tehničkog razvoja, a ne zbog uobičajene prakse nameštanja cena.

Foto:Shutterstock

Kako piše N1, evropska komesarka za konkurenciju Magret Vestager izjavila je da su se kompanije, iako su imale tehnologiju za smanjenje štetnih emisija, opirale konkurenciji i kupcima uskratile mogućnost da kupe automobile koji manje zagadjuju okolinu.

„Proizvođači su namerno izbegavali da se takmiče u smanjenju emisije više od onoga što zahtevaju standardi EU. I to su učinili uprkos tome što je dostupna odgovarajuća tehnologija“, rekla je Vestager. To je njihovu praksu učinilo ilegalnom, rekla je.

Prema Vestager, kompanije su se dogovorile o veličini rezervoara koji sadrže rastvor uree, poznat kao „AdBlue“, koji se ubrizgava u izduvni tok kako bi se ograničilo zagađenje dizel motorima.

Foto:Shutterstock

Volkswagen je saopštio da su veličine rezervoara koje su proizveli svi navedeni proizvođači automobila „dva do tri puta“ veći nego što je bilo reči u pregovorima. Što se kazni tiče, VW će morati da plati 502 miliona evra a BMW 373 miliona, dok bi Daimler, u slučaju da nije imao imunitet, morao da plati 727 miliona evra. Volkswagen je saopštio da razmatra opciju ulaganja žalbe.

Bonus video: Voz budućnosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar