Prvi BMW modeli na vodonik stižu već sledeće godine

Auto 12. maj. 202114:55
Podeli:
BMW, hydrogen, bmw pogon automobil
Foto:BMW

Razvoj pogonskih tehnologija bez CO2 postao je glavni prioritet BMW grupe. Pored čisto električnih, sada rade na razvoju pogonskih sistema na vodonik, a koji će prvo implementirati u aktuelni BMW X5. Ukupna snaga sistema biće skoro 400 KS.

Pročitajte još:

Kao i svi električni automobili, tako i modeli na gorive ćelije (FCEV) koriste struju za napajanje elektromotora. Za razliku od drugih električnih modela, FCEV ne koriste energiju iz baterije već iz vodonične gorivne ćelije. U njoj se odvija hemijska reakcija između vodonika i kiseonika, i tako nastaje struja koja pokreće motor. Na taj način, upotreba ove tehnologije može da pomogne daljnoj dekarbonizaciji.

BMW grupa će lansirati male serije tzv Hydrogen NEXT modela od 2022, a novi pogon biće implementiran u aktuelni BMW X5, koji će kao nusprodukt izbacivati samo vodenu paru.

BMW, hydrogen, bmw pogon automobil
Foto:BMW

U tome ključnu ulogu igra tehnološki centar (LuTZ) u Landshutu, koji proizvodi najvažnije komponente za vodonik-električni pogon, koji će biti ugrađen u modele BMW X5.

BMW, hydrogen, bmw pogon automobil
Foto:BMW

Sistem će korisiti vodonik i generisaće do 125 kW električne energije za elektromotor koji je monitan na zadnjoj osovini. Rezervoari će moći da skladište 6 kg vodonika i kiseonika, a vreme punjenja iznosi svega 3 do 4 minuta.

Elektromotor je isti kao i u električnom BMW iX3 SUV-u, a ukupna snaga sistema biće 275 kW, odnosno 374 KS.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar