Foto: Audi/Promo/Graeme Fordham

Nemačka kompanija objavila je 3 "tizera" kojim najavljuje koncepte automobila koji će pokazati njihovu viziju autonomnih vozila budućnosti, a premijera se očekuje u narednih 12 meseci. Reč je o 3 donekle neobična vozila: jedan je "za uživanje", drugi je sličan GT modelima, a treći asocira na šatl namenjen urbanim sredinama.

Tri koncept automobila dobila su nazive Sky Sphere, Grand Sphere i Urban Sphere, a prema rečima direktora prodaje Audija Henrika Wendersa, radi se o „koncept automobilima koji oduzimaju dah i koji će promeniti način na koji razmišljamo o mobilnosti danas“.

Crtež Sky Sphere koncepta otkriva dugačak i nizak automobil sa jednim detaljem koji je neobičan za električne automobile – dugačkom haubom.

Wenders je objasnio da se radi o automobilu koji je kako stvoren za uživanje u vožnji tako i autonoman, što zapravo znači da se radi o nekoj formi kupea sa dvoja vrata gde će vozač moći da preuzme kontrolu.

Što se tiče koncepta Grand Sphere, prvi crtež otkriva formu elegantnog GT automobila, koji isto kao i Sky Sphere ima nešto duži prednji deo, ali i više prostora unutar kabine. Šef dizajna Audija, Marc Lichte rekao je za ovaj koncept „da je sve u pojavi, luksuzu i senzacionalnom iskustvu za sva čula“.

Kako piše Autocar, Urban Sphere ima nešto kompaktniju formu koja ima dosta sličnosti sa autonomnim šatl automobilima, ali isto tako pomalo podseća na prethodni koncept Audi AI:ME. Wenders ga je opisao kao „privatan prostor u urbanim sredinama, digitalan i socijalan, koji je savršeno fokusiran na putnike“.

Audi nije objavio više detalja o tome koliko su ovi koncept automobili blizu serijske proizvodnje, niti o tačnom datumu njihovog predstavljanja, ali se očekuje da će biti prikazani javnosti u narednih godinu dana.

Bonus video: Poledajte test letećeg automobila koji je obavljen u Slovačkoj

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram