Električno selo jedinstveno na svetu – svi voze na struju

Auto 26. jul. 202015:19
Podeli:
Foto: Promo

Kompanija Renault je u poslednjih nekoliko dana iznenadila mnoge. Kao prvo, električni model "zoe" okitio se titulom najprodavanijeg vozila na struju u Evropi. A kao drugo, čelnici kompanije su ovaj model dali na korišćenje svim domaćinstvima jednog sela na jugu Francuske, kako bi sproveli vrlo zanimljiv eksperiment.  

Moglo bi se reći da su Amerikanci, Japanci i Nemci prilično iznenađeni podatkom da ni Teslin „model 3“, ni „nissan leaf“, pa ni „vw e-golf“ nisu u vrhu liste najprodavanijih električnih modela u prvih šest meseci 2020. godine.

Na čelo kolone izbio je Renault sa modelom „zoe“. Kompaktni hečbek, koji startuje sa cenom od 32.000 evra na zapadno-evropskom tržištu, daleko je dogurao od pojavljivanja 2009. Tokom proteklih godina, „zoe“ je unapređena par puta, kada je dobila i snažnije baterije, da bi prošle godine bio zabeležen značajan rast potražnje za ovim modelom.

Foto: Promo

U prvoj polovini ove godine, zabeležen je rast od čak 50 odsto, tačnije prodato je 37.540 primeraka, što je ovaj model učinilo najprodavanijim električnim vozilom u Evropi. Štaviše, samo u junu je poručeno 11.000 „zoe“ modela.

Da će uticaj grupe Renault u ovom segmentu biti još veći potvrđuju najavljeni električni „renault twingo“ i „dacia spring“. Ali i da će borba u klasi biti teška, kažu i novi „VW ID.3„, koji je tehnološki napredniji, zatim „opel corsa E“ i „peugeot e-208“.

Jedino mesto na svetu gde svi voze na struju

Istovremeno, francuski Renault se odvažio i da, u cilju razbijanja mitova o mobilnosti i upotrebljivosti, kao i dobijanja potvrde svakodnevne funkcionalnosti električnih vozila, organizuje pravi društveni eksperiment u selu Api, jednom od najizolovanijih mesta u Francuskoj.

O čemu se tačno radi? Svako od 25 domaćinstava ovog seoceta dobilo je po jedan „renault zoe“ na period od tri godine. Tokom tog perioda Api će biti jedino naseljeno mesto na planeti Zemlji u kome će se isključivo voziti električna vozila. Korisnici će biti redovno intervjuisani, kako bi Renault prikupio što više informacija koje će biti od neprocenjivog značaja za analizu ovog eksperimenta.

Upotrebljivost električnog hečbeka „zoe“, u malom mestu izolovanom u Pirinejima, trebalo bi da jednom zauvek razbije mitove o svim eventualnim nedostacima koje svakodnevno korišćenje električnih automobila potencijalno nosi sa sobom.

Foto: Promo

Sa dometom od skoro 400 km „zoe“ ne bi trebalo da ima problem oko ispunjavanja svih dnevnih potreba stanovnika Apija.  Svako domaćinstvo je uz automobil dobilo i kućni punjač, koji za svega 30 minuta može da napuni bateriju do dometa od 150 km, a instaliran je i punjač veće snage u centru mesta.

Foto: Promo

Mnogi gradovi i države pomno će pratiti rezultate ovog inovativnog poteza kompanije Renault, kako bi pronašli rešenja za potpunu elektrifikaciju voznog parka i implementaciju takvog vida mobilnosti u svojim sredinama.

Jedno je sigurno – Api će u sledeće tri godine biti jedno od najtiših i najprijatnijih mesta za život u Francuskoj i šire.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar