EQS, AMG, auto, automobil Mercedes
Foto: Mercedes

Želeli mi to ili ne, budućnost automobila je potpuno električna, a to neće zaobići ni sportske automobile poput AMG modela. Performantno odeljenje Mercedesa već je krenulo u ovom pravcu jer je na Salonu automobila u Minhenu predstavljen prvi potpuno električni AMG.

Naravno, nismo zaboravili eksperiment iz prošle decenije kada je SLS-AMG dobio električnu verziju, ali to je zapravo bio prepravljen model sa konvencionalnim pogonom kako bi se smestile baterije i elektromotor. Međutim, sada je predstavljen prvi AMG automobil koji je od starta potpuno električni.

Kao najsnažniju verziju svoje prve električne luksuzne limuzine EQS, Mercedes je predstavio AMG EQS 53 4MATIC+. Reč je velikoj, sportskoj krstarici na struju koja raspolaže sa 560 kW, odnosno 761 konjskom snagom i čak 1.020 njutnmetara. Pokreću je dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini, pa je na taj način pogon na sva četiri točka. Nudiće se u dve verzije: sa 658 KS i 950 Nm, kao i u pomenutoj od 761 KS. „Slabija“ verzija do „stotke“ ubrzava za 3,8, dok snažnija stiže za 3,4 sekunde.

EQS, AMG, auto, automobil Mercedes
Foto: Mercedes

Kabina je opremljena najvećim „hyperscreen“ ekranom iz Mercedesa, kakav je i u standardnoj EQS e-limuzini i koristi MBUX sistem. Sedišta i upravljač su obloženi kožom, dok je čitav enterijer oplemenjen AMG detaljima.

EQS, AMG, auto, automobil Mercedes
Foto: Mercedes

Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC+ koristi bateriju od 400 volti, kapaciteta 107,8 kW i prema fabričkim podacima ona je dovoljna za domet na struju od 526 do 580 kilometara.

Bonus video: Kada se ložiš na Mercedes, pa ga napraviš od drveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar