Mercedes E-Klase na struju je zapravo smanjeni EQS

Auto 06. sep. 202110:59
Podeli:
EQE, električni automobil Mercedes
Foto: Mercedes

Salon automobila u Minhenu koji počinje ove nedelje vrlo je značajan za Mercedes i njihovu strategiju elektrifikacije. Jedna od najznačajnijih premijera kompanije iz Štutgarta je model EQE koji zapravo predstavlja električnu verziju E-Klase, mada je zapravo prekopirani EQS sa nešto manjim dimenzijama.

U poređenju sa EQS-om, EQE je nešto moderniji, sa kraćim međuosovinskim rastojanjem, kraćim prepustima i uvučenim bokovima. Radi se o drugom modelu koji koristi novu EVA2 platformu, a na tržište stiže sredinom sledeće godine gde će ukrstiti koplja sa konkurentima poput modela Polestar 2, BMW i4 i Tesla Model 3.

EQE, električni automobil Mercedes
Foto: Mercedes

Kao i EQS, i model EQE je dizajniran sa optimalnom aerodinamikom u vidu, mada će zbog kraćih prepusta i drugačijeg ogibljenja koeficijent otpora vazduha biti nešto veći nego kod većeg EQS-a. EQE je prvi Mercedesov model koji se pravi u potpunosti od recikliranog čelika, a što se dimenzija tiče, kraći je od EQS-a za 270 mm i ima dužinu od 4.946 mm.

Međutim, kada se uporedi sa konvencionalnom E-Klasom, međuosovinsko rastojanje je veće za čak 80 mm i iznosi 3.120 mm. Nemačka kompanija je saopštila da se EQE može porediti sa CLS-om, i kao taj model, EQE ima peta vrata, odnosno otvor prtljažnika kao kod hečbeka.

Sa opciono dostupnim MBUX Hyperscreen-om, cela instrument tabla je jedan, široki ekran. OLED ekran za suvozača od 12,3 inča nudi putniku zabavu u toku vožnje. U Evropi je suvozaču dozvoljeno da gleda dinamičan sadržaj, poput video zapisa, televizije ili interneta, čak i dok je vozilo u pokretu. To je zato što Mercedes-EQ koristi inteligentnu logiku blokiranja zasnovanu na kameri: ako kamera otkrije da vozač gleda u ekran suvozača, on se automatski zatamnjuje za određeni sadržaj.

EQE, električni automobil Mercedes
Foto: Mercedes

Što se pogona tiče, i on je prekopiran iz nešto većeg EQS-a. Na početku prodaje biće dostupna verzija EQE 350 koju pokreće elektromotor sa 292 KS i 530 Nm obrtnog momenta koji snagu prenosi na zadnje točkove. Kasnije će se pojaviti i verzija sa dva elektromotora koja će imati 4Matic pogon na sva četiri točka, a očekuje se i performantna verzija EQE 53 AMG koja bi mogla da dobije 760 KS.

EQE, električni automobil Mercedes
Foto: Mercedes

Baterija ima kapacitet od 90kWh i nudi domet koji po WLTP standardu iznosi između 546 i 660 kilometara, što je značajno bolji učinak od većine rivala. Mercedes EQE može koristiti i brze punjače snage do 170kW, što znači da se za svega 15 minuta punjenja dobija još 250 kilometara dometa.

EQE, električni automobil Mercedes
Foto: Mercedes

Bezbednosni sistemi i tehnologije su preneseni iz modela EQS pa tu nema mnogo novosti. Cena još uvek nije poznata ali se očekuje da će EQE u gami Mercedesa smestiti negde na pola puta između konvencionalne E-Klase i električnog modela EQS, odnosno da će koštati oko 70 hiljada evra.

Bonus video: Izgled unutrašnjosti Mercedesa SL

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar