Šećerna pasta; Foto: Natalia Kuzina / Alamy / Alamy / Profimedia

Depilacija šećernom pastom je pristupačan i potpuno prirodan način za uklanjanje dlačica, a posebno je popularna među ženama koje imaju osetljivu kožu.

U pitanju je jedna od najstarijih metoda depilacije. Veruje se da je šećerna pasta korišćena još u starom Egiptu, pa se zato često zove i Egipatska depilacija.

Ono što je karakteristično za ovu metodu jeste da stvara mnogo manju reakciju na koži u odnosu na klasičan vosak, pa je idealna za žene sa osetljivom kožom. Takođe, budući da se radi o pasti od šećera, svi eventualni ostaci na koži se veoma lako skidaju toplom vodom – što je, takođe, razlikuje od voska, koji se dosta teže skida.

Pasta se pravi od tri sastojka koje gotovo sigurno imate kod kuće.

Potrebni sastojci: 

2 šoljice šećera

1/4 šoljice vode

1/4 šoljice limunovog soka (proceđenog, bez pulpe)

Priprema: 

Pročitaj još:

Šećer stavite u šerpicu i na laganoj vatri ga kuvajte dok se ne istopi, ali ne skroz – smesa treba da bude još uvek gusta. Dodajte lagano vodu i limun, vodeći lačuna da se ne ispečete, jer će hladna tečnost i vreo šećer da imaju burnu reakciju. Kuvajte 5-10 minuta uz mešanje, dok smesa ne dobije zlatnu ili svetlobraon boju. Sklonite sa vatre i mešajte dok sva pena ne nestane. Prespite pastu u vatrostalnu posudu i ostavite da se prohladi.

Postupak: 

Pasta treba da se prohladi, ali ne i da bude potpuno hladna – i dalje treba da bude relativno mekana, kako biste mogli sa njom da radite. Uzmite količinu paste veličine oraha, formirajte kuglicu, pa počnite da razvlačite kuglicu prstima, dok ne postane neprozirna i svetla, nalik na žvaku.

Pastu zatim nanosite na kožu u smeru suprotom od rasta dlake – dakle, obrnuto od postupka sa voskom. Zatim je skidate kratkim energičnim potezima u pravcu rasta dlačice. Ovaj postupak depilaciju čini manje bolnom, ali i mogućnost urastanja dlaka svodi na minimum.

Pogledajte u videu kako se tačno radi:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram