Hejli Biber ima trbušnjake kao kamen
Hejli Biber ima trbušnjake kao kamen; Foto: John Peters / Acepixs / Profimedia

Fitnes stručnjaci tvrde da postoji vežba za trbušnjake koja nije nimalo teška, a istovremeno otklanja i bol u leđima. Trik je samo u disanju i kontrakcijama.

Kontrakcije abdomena disanjem angažuju i jačaju najdublje mišiće, rekao je Rič Strula, personalni trener iz Velike Britanije. Trik je u tome da vežbu „vakuum“ morate raditi pravilno da biste ojačali stomak i kičmu. Ujedno otklonićete i bol iz donjeg dela leđa i popraviti držanje. Obično se radi na pilatesu i jogi, ali isprobajte je kod kuće svakog dana dve nedelje.

Ujutru dok još niste jeli, stanite ravno, šake su na kukovima. Udahnite, a onda duboko izdahnite, ali stomak jako uvucite, kao da hoćete da pupkom dodirnete kičmu. Što duže u tome uspete, veće je grčenje mišića i bolje radi.

Pročitajte još:

Na početku zadržite uvučen stomak oko 15 sekundi, pa kako odmičete pokušajte da produžite vreme grčenja na 60 sekundi. Naravno, po potrebi plitko udahnite. Sve ponovite od tri do pet puta.

U drugoj fazi, kada ste već naučili i napredovali, kleknite na kolena i oslonite se na dlanove ili sedite na stolicu i radite isto grčenje kao u ležećem položaju. Posle malo prakse, stomak će vam prirodno biti uvučen tokom celog dana, što jača trbušnjake. Za dve nedelje bi trebalo da vidite i osetite rezultat.