povrće
Povrće; Foto: Marko Beric / Panthermedia / Profimedia

Neki tvrde da konzumiranje nekuvanog voća i povrća može da podstakne gubitak kilograma i da pomogne u prevenciji i borbi protiv određenih bolesti. Poznato je da razni načini kuvanja mogu iz nekog povrća eliminisati vitamine i minerale, ali s druge strane hranjive supstance u drugim namirnicama, uključujući mahunarke i žitarice, postaju dostupnije telu tek nakon kuvanja.

Neke namirnice potrebno je najpre skuvati kako bi se povećala njihova nutricionistička vrednost, a neko povrće je zdravije i ukusnije ako se jede sirovo. Ali, neke namirnice ne bi trebalo da jedete sirove jer mogu da izazovu gasove, nadutost ili druge probleme.

Patlidžan

Patlidžan je jedna od namirnica čije konzumiranje bi trebalo da izbegavate u sirovom stanju. Ova biljka sadrži solanin koji je gorkog okusa, a prevelik unos solanina može da prouzrokuje mučninu, vrtoglavicu i druge zdravstvene probleme. Izuzetno visoke doze solanina mogu da budu i i fatalne. Količina solanina u patlidžanu smanjuje se kuvanjem.

Zelene mahunarke

Zelene mahunarke smatraju se zdravim povrćem, jer su bogate vitaminima A, C i K. Ako pojedete nekoliko sirovih mahunarki, to neće prouzrokovati problem, ali sirove mahunarke mogu da budu blago otrovne. Ove namirnice sadrže lektine, antinutrijente koji ograničavaju sposobnost tela da apsorbuje vitamine i minerale i mogu da prouzrokuju probleme sa varenjem. Kuvanjem se znatno smanjuje nivo lektina.

Crveni pasulj

Sirovi crveni pasulj, poznat i kao bubrežasti pasulj, sadrži velike količine toksina fitohemaglutinina, pa ovu namirnicu ne bi trebalo da jedete sirovu. Ako crveni pasulj nije dovoljno kuvan, to može da poveća toksičnost, ali temeljno kuvanje čini ga bezopasnom namirnicom.

Krompir

Krompir također sadrži solanin, a prekomerno konzumiranje ovog jedinjenja može da prouzrokuje razne gastrointestinalne i neurološke probleme, uključujući mučninu, dijareju, aritmiju, vrtoglavicu, halucinacije, paralizu i hipotermiju. Zeleni krompir sadrži izuzetno visok nivo solanina. Osim toga, krompir ima i visok udeo skroba zbog čega ova namirnica može da bude teška za varenje. To su glavni razlozi zašto ne bi trebalo da jedete krompir koji nije termički obrađen.

Pročitajte još:

Spanać

Spanać sadrži oksalnu kiselinu koja ograničava apsorpciju kalcijuma i koja može da olakša stvaranje bubrežnih kamenaca. Kuvanjem spanaća smanjuju se količine ove kiseline. Osim toga, na sirovom lišću spanaća mogu da se skupljaju razne bakterije poput E. coli koja se takođe može uništiti kuvanjem, piše MSN.

Divlje gljive

S jedne strane, divlje gljive su teške za varenje, a s druge strane, neke sorte divljih gljiva mogu da budu i opasne i otrovne. Nakon kuvanja neke sorte gljiva mogu da budu jestive.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar