Foto: Kamil Macniak / Alamy / Alamy / Profimedia

Manjak fizičke aktivnosti u trajanju sveopšteg karantina neće dovesti samo do gomilanja neželjenih kilograma, već može da ostavi i dugoročne posledice na zdravlje. Zato su stručnjaci proračunali koliko je minimalno potrebno da vežbamo tokom nedelje da bismo održali zdravlje.

Fitnes instruktorka iz Melburna Kejsi Vajt kaže da cilj u karantinu ne bi trebalo da nam bude da postignemo neke sjajne fizičke rezultate, već da održimo zdravlje i uložimo dovoljno napora da održimo fizično stanje u normali.

„Za one ljude koji sada sede više nego ranije, jer su izgubili dnevnu aktivnost koju su ranije imali oko odlaska na posao, još je važnije da se bave nekom aktivnošću kod kuće“, savetuje ona.

Pročitaj još:

Zvanične preporuke vlade u Australiji kažu da je minimum fizičke aktivnosti tokom karantina dva i po sata nedeljno ukoliko se bavimo nečim umerenog inteziteta, odnosno sat i po vremena nedeljnih treninga visokog inteziteta. Ovo važi za ljude starosti 18-64 godine. Idealno bi bilo da se radi duplo više od toga, ali ne brinite previše – za početak probajte da dođete do minimuma.

Što se treninga visokog inteziteta tiče, ljudi koji su navikli da idu na časove aerobika ili zumbe, kod kuće mogu da prate neki od onlajn programa treninga, u skladu sa nivoom na kom se nalaze. Ko ima sobni bicikl ili traku za trčanje, to je takođe dobra opcija.

Vežbe umerenog inteziteta su sve one aktivnosti koje zahtevaju neki fizički trud – tu računamo brži hod ili vožnju bicikle. Kod kuće to možete izvesti tako što ćete pusiti muziku i igrati po kući, ili pomoću nekih lakših vežbi manjeg inteziteta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: