Još je davno Muhamed za seme piskavice rekao - da znate vrednost ove biljke, plaćali bi njenu težinu u zlatu. Njenu lekovitost prvi je zabeležio Hipokrat, otac antičke medicine, a danas se iznova otkriva njen terapeutski učinak na naše zdravlje.
Ova jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki ima jestive listove i semenke koje se koriste kao hrana i kao lek. Listovi piskavice mogu se jesti kuvani ili sirovi, od semenki je najpoznatiji čaj, a mogu se jesti i klice koje su idealne uz salatu. One se dobijaju uzgajanjem semenki par dana dok ne narastu do nekoliko centimetara visine.
Pre svega, piskavica je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata i ima mnogo hranjivih sastojaka kao što su vlakna, vitamini A i D, vitamini grupe B i antioksidanti koji joj daju bezbrojne zdravstvene prednosti.
Zanimljivo je i da ona povećava seksualnu želju kod žena i muškaraca, a i stimuliše proizvodnju mleka kod dojilja, snižava šećer u krvi, loš holesterol i krvni pritisak. Takođe, smanjuje i apetit, bolne menstruacije, umiruje gorušicu, podstiče izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, gornjeg respiratornog trakta. Osim toga, piskavica deluje protiv alergija.
Čaj od piskavice
Tradicionalno se koristi za probleme kod kašlja i upale sluznice disajnih organa, ali i za lošu probavu i neplodnost.
Sastojci za jednu šoljicu čaja:
• 2 kašičice semenki piskavice
• 200 ml vode
• med po želji
Priprema:
Semenke stavi u kipuću vodu i kuvaj još pet minuta, a zatim skloni čaj s vatre i pusti da odstoji još 15 minuta. Procedi čaj, zasladi ga s malo meda ukoliko želiš i popij odmah ili čuvaj u frižideru.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: