Vanev: Od hita „Južna pruga“ do doktora prirodne medicine

Showbiz 11. apr. 202120:41
Podeli:
Zoran Vanev
Zoran Vanev. Foto: Instagram/vanevzoran

Makedonski pevač Zoran Vanev započeo je svoju karijeru devedesetih godina. Nakon velikih hitova koji su ga proslavili, popularni pevač makedonskog porekla odlučio je da izda i album za srpsko tržite, s kojim je ostvario veliki uspeh.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, u trenutku kada je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom, on je rešio da se povuče, a u kratkom razgovoru za Nova.rs, Vanev je otkrio zašto je napustio estradu, ali govorio i o svom životu u Švajcarskoj, gde živi sa porodicom i radi kao doktor prirodne medicine.

Imali ste divnu karijeru. Zašto ste odlučili da je prekinete?

„Ja bih rekao da sam imao najavu za divnu karijeru (pošto sam bio malo vremenski aktivan na estradi) moglo je biti jako realno da se to i ostvari pošto sam kao iskusni muzičar oduvek znao kakve pesme meni odgovaraju, i šta bih mogao najprivlačnije kod muzičkih poduhvata da ispunim, a da publika bude oduševljena. Nažalost sam video i jako lošu stranu muzike, a to je cinkaranje i ucenjivanja u vezi honorara oko mojih nastupa. Zatim, jako loše organizovane manifestacije, jer je svako hteo na brzaka da od nas umetnika zaradi, svako je hteo na neki način u ime menadžera da više petlja nego da pošteno odrađuje svoj deo posla. Kada sve to sabereš i oduzmeš taj posao i nije baš za neko uživanje. Ja sam već 25 godina u Švajcarskoj i sam sam se nekako naučio redu, disciplini i korektnom poslovanju, što je u muzici nepojmljivo za sada. Do danas niko nema ugovore za posao koji treba da odradi kao umetnik, a da ne  pričamo o bilo kakvom osiguranju ako mu se bilo šta dogodi. Ja kao umetnik, bar u toj najviše rangiranoj muzičkoj produkciji sam očekivao nekakav profesionalizam sa kojim bih mogao da gradim karijeru, a ne da razmišljam u kakvim diskotekama i klubovime treba da nastupam? Da li su vlasnici korektni ili nekorektni? Da li bi me pošteno isplatili ili ne? Da li se bave nekim ‘mutnim’ poslovima, pa te očekuje i malo ružnija strana saradnje? Jako je jednostavno, bar za mene. Da je sve to išlo profesionalno, ne bih se ja tako lako povukao nego bih bio možda i ja deo današnje muzičke „Elite“ (ako je mogu tako baš nazvati)“, otkrio je Vanev.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zoran Vanev (@vanevzoran)


Odselili ste se sa Balkana. Kako danas živite? Da li se i dalje bavite muzikom na možda neki drugi način ili ste ipak potpuno promenili zanimanje?

„Ja sam se sa Balkana odselio pre 25 godina. Tako da kada sam se pojavio u ‘Grandu’, ja sam već živeo u Švajcarskoj i već stvorio muzičku karijeru sa mojim tadašnjim orkestrom gde smo svirali u tadašnjoj najpoznatijoj diskoteci Grodonija svaki vikend. A pre toga sam imao jako puno nastupa kao „ONE MAN BAND“. Na ovo pitanje da li se bavim muzikom, to je definitivno da, međutim ne na drugi način, nego baš na isti način samo u drugom stilu, a to je nastupam samo gde ja želim i idem tamo gde ja želim. Imam i dodatnu profesiju, ali muzika meni ostaje kao gen koji je urođen i uvek ću se truditi da budem aktivan pa makar i ovako malo. Za dodatnu profesiju, koja mi je zadnjih četri godine sada glavna profesija, a to je da sam diplomirao na Fakultetu za Prirodnu medicinu i postao priznati doktor prirodne medicine u Švajcarkoj. Moje studije su trajale celih pet godina od ponedeljka do nedelje (bez pauze), zato što sam studirao od ponedeljka do petka na prirodnom odseku, a svake subote i nedelje sam izučavao konvencionalnu medicinu. Zato sam i nestao sa estrade, ali se ne kajem uopšte, zato što se sada bavim jako korektnim poslom. Imam svoju praksu u Cirihu već četri godine i kao doktor prirodne medicine sam priznat kod zdravstvenih osiguranja“ kaže Zoran.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zoran Vanev (@vanevzoran)


Vanev je svojevremeno otpevao mnoge hitove koji se i danas rado slušaju. 

„Pesma ‘Južna pruga’ je jako spontano nastala. Ja sam pre tog albuma imao isto tako jako veliki hit ‘Lila’ koji je u to vreme bio mega hit i nije bilo veselja, a da ne zapevaju tu pesmu. ‘Južnu prugu’ sam dobio od istog autora što mi je pisao i ‘Lilu’, ‘Moniku’, ‘Nemam brata rodjenoga’ i ‘Momak i po’, a to je Pera Stokanović. Inače, pesma ‘Južna pruga’ je bila namenjena drugoj pevačici. Međutim, kada sam čuo pesmu odmah sam tražio da je proda meni. Uspeo sam da ga ubedim i nisam pogrešio jer je pesma postala evergrin. Odmah sam znao da će to biti pesma za sva vremena“, otkrio je Vanev za Nova.rs.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar