Foto: Printscreen/YouTube/BHRT

Čuveni pevač sarajevske grupe "Indeksi" rođen je na današnji dan 1946. godine.

Davorin Popović bio je jedan od začetnika rok muzike u Jugoslaviji, a mnogi njegovi prijatelji znali su ga po nadimku „Pimpek“.

PROČITAJTE JOŠ:

Davorin je bio deo sada već legendarne grupe „Indeksi“, međutim, nije bio u grupi od njenog osnivanja.

Poznato je da je bend često menjao svoje članove, te je u jednom periodu deo grupe bio i čuveni kompozitor Kornelije Bata Kovač.

Davorin se bendu pridružio 1964. godine i tu je ostao sve do svoje smrti 2001. godine.

Zanimljivo je da je Popović na početku svoje muzičke karijere trenirao košarku i da su ga mnogi smatrali veoma perspektivnim igračem, međutim, zbog brojnih obaveza vezanih za muziku odustao je od svoje sportske karijere.

Kada se osvrnemo na brojne hitove koje je Davorin napravio sa svojim „Indeksima“, jasno nam je da profesiju nikako nije pogrešio.

Grupa je za sve godine svog postojanja napravila antologijske hitove, a neki od njih su: „Sanjam“, „Žute dunje“, „Bacila je sve niz rijeku“, „Predaj se srce“, „Da sam ja netko“, „Balada“, „Ti si mi bila naj“, „Jutro će promijeniti sve“, „Modra rijeka“, „Plima“…

Koliki je značaj Popovića i grupe „Indeksi“ najbolje opisuju reči rok kritičara Petra Pece Popovića.

„Kada je ‘Bijelo dugme‘ bilo veće od đavola u bivšoj Jugoslaviji, ‘Indeksi‘ su bili najveći u Sarajevu. Kada je bilo ko istrčao sa sarajevske scene, ‘Plavi orkestar‘ na primer, oni su uvek bili broj jedan. ‘Indeksi‘ su grad. Kada kažete Sarajevo, kažete ‘Indeksi‘. ‘Bijelo dugme‘ je mogao biti najveći bend na svetu, ali se znalo ko je za Sarajevo uvek bio neprikosnoven. ‘Indeksi‘ su raskrčili teren i bili inkubator iz koga se sve zavrtelo. Zvao sam ga – Predsednik, jer je Davorin Popović umeo sa mangupima da bude mangup, sa gospodom gospodin; Sa svima je imao meru. Istovremeno, oličavao je ono što je cela naša generacija mislila da je važno: O tome kakav život ćemo imati ne odlučuje novac. Odlučuje dobrota, čestitost i ljudskost. Davorin je to znao. Koga je on priznao, taj je u Sarajevu mogao nešto i da postane. Zato je bio predsednik. Sve najbolje što sam podrazumevao da je Sarajevo i što je volela cela Jugoslavija bio je Davorin Popović“, rekao je poznati kritičar u jednom intervjuu.

BONUS VIDEO: Kornelije Kovač iskreno o saradnji sa Lepom Brenom

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)