Struka o Mitrovićevom „kovidnjaku“ u Šimanovcima

Showbiz 04. dec. 202021:14 > 21:32
Podeli:
Foto: Pritnscreen/YouTube/Zadruga Official/Arhiva

Pre tri dana na društvenoj mreži Tviter pojavio se snimak u kojem se učesnici rijalitija "Zadruga" žale da se ne osećaju dobro i da imaju temperaturu, što je jedan od simptoma korone. Zbog ovog snimka opet se postavlja pitanje – da li je virus ušao u rijaliti, i na koji način. Kako bismo dobili stručno mišljenje, pitali smo epidemiologa Radmila Petrovića, koji smatra da za virus nema prepreke – on će ući svuda, pa čak i u rijaliti.

PROČITAJTE JOŠ

Pre pet dana Željko Mitrović organizovao je žurku u svom „imaginarijumu“ povodom rođendana Kristijana Golubovića, bivšeg osuđenika i sadašnjeg rijaliti igrača.

Na žurki su bili pevači bez zaštitnih maski i muzičari koji su nosili maske, a na njihovoj bini ovoga puta nije bilo pleksiglasa koji bi ih odvojio od učesnika „Zadruge“.

Čak je ostvaren i međusobni kontakt, jer je slavljenik zagrlio i poljubio pevačicu.

Foto: Printscreen/YouTube/Zadruga Official

Nakon ove žurke, pojavio se snimak na društvenoj mreži Tviter, u kojem se mnogi od učesnika žale na temperaturu.

Da li je virus mogao da uđe u rijaliti, i na koji način, pitali smo epidemiologa Radmila Petrovića.

„Virus je toliko raširen i sada ima toliko izvora zaraze. Na ovaj broj koji mi objavljujemo, pomnožite sa 10 ili 12, i videćete koliko ima izvora zaraze. Za virus nema prepreke – on će ući svuda, pa čak i u rijaliti. Ako je ušao u obdaništa i škole, zašto ne bi ušao i u rijaliti. Svako ko je zaražen, a ne zna da je zaražen, u poslednja dva, do tri dana inkubacije, on širi virus“, objašnjava epidemiolog.

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Tako stoje stvari – Zvanični kanal

Epidemiolog Petrović smatra da nije moguće lečiti i zaustaviti koronu u životnim uslovima u kojima rijaliti igrači trenutno borave.

„Ne može se tamo lečiti ništa. Tu ako jedan zaraženi uđe, on će odmah da zarazi i sve ostale. Oni tamo svakako spavaju svi zajedno, žive svi zajedno. U rijalitiju su svi odrasli ljudi, srednjeg životnog doba među kojima se virus najviše trenutno širi.“

Iako većina ljudi koja iz spoljnog sveta ulazi u „Zadrugu“ nosi maske, epidemiolog objašnjava da to nije uvek pouzdana zaštita od virusa.

„Maske štite u preko 99% slučajeva. Ali one se često nepravilno nose, ispod nosa, i tada ne štite uopšte. Isto tako, kad muškarci koji imaju ogromnu bradu i brkove, maska ne prianja uz lice. Maska mora da prianja uz obraz, u nos, da bi štitila i da ne bi cureo vazduh sa strane, van maske. Kad neko ima bradu i brkove, tad maska ne prianja uz njegovo lice, već vazduh ulazi kroz bradu u nos, i u respiratorni sistem. Na taj način čovek isto može da se zarazi.“

Epidemiologa Petrovića smo upitali da li su potencijalni prenosioci virusa pevači i muzičari koji u rijalitiju pevaju učesnicima, na šta je epidemiolog odgovorio potvrdno, i otkrio da se preko duvačkih instrumenata korona širi još brže.

„Muzičari bez maske koji ne znaju da su zaraženi svakako su prenosioci, ali oni koji sviraju trubu ili klarinet, odnosno duvačkni instrument, šire virus i te kako. Ti duvački instrumenti su najgori za  širenje virusa. Oni izbacuju čitav aerosol virusa, kad god stave usta na duvaljku, naročito trubači“, pa je za kraj razgovora zaključio sledeće:

Foto: Printscreen/Pink

„Smatram da bi trebalo redukovati rijaliti za vreme pandemije.“

Podsetimo, pred kraj treće sezone ovog rijalitija pokrenula se tema zaraženih ušesnika. Još tada je portal Nova.rs pitao epidemiologa Zorana Radovanovića za stručno mišljenje povodom rijalitija u doba korone.

Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

„To nije trebalo ni da funkcioniše u vreme kada su skupovi bili zabranjeni. Sada bi naravno, morala da interveniše zdravstvena služba, jedino što je to privilegovani korisnik Pink, i onda tu ne važe zakoni. Najbolje je da pitate Krizni štab zašto se prave ludi. Mi možemo samo da konstatujemo da to što se tamo radi nije normalno, kao i što se toleriše. Morala bi vlast hitno da interveniše“, rekao je tada Radovanović.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar