Slučaj Danijele Štajnfeld – Važno je ne ćutati o silovanju

Film 25. avg. 202020:01
Podeli:
Danijela Štajnfeld Foto: Zoran Lončarević

"Svako ispričano iskustvo seksualnog nasilja je dragoceno jer mi o tom problemu kao društvo i dalje jako malo znamo i jako smo skloni da krivicu prebacujemo na žrtvu. Zato je dobro da se na različite načine i kroz različite medije čuje glas preživelih. Taj glas mora da nam bude vodilja", govori za Nova.rs Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra, nadovezujući se na slučaj Danijele Štajnfeld, glumice i rediteljke koja je nedavno u svom dokumentarcu "Drži me čvrsto", otkrila da je bila silovana od strane uticajnog srpskog moćnika iz sveta filma.

Danijela je  u dokumentarcu ispričala da je bila silovana kada je imala svega dvadeset jednu godinu, zbog čega se, kako je rekla, i preselila u Ameriku. Glumica je takođe dodala da  ju je silovao jedan moćnik iz domaće filmske industrije, čije ime nije želela da otkriva. Sam događaj ju je toliko potresao da je bila onemogućena da govori o onome što se dogodilo u godinama koje su dolazile.

PROČITAJTE JOŠ

Glumica isprva nije želela da se u dokumentarcu nađe njena priča, ali se na kraju odlučila za to, želeći da filmu da ličnu notu i personalizovaniji ton.

Komentarišući lavinu reakcija koju je film izazvao na Sarajevskom Filmskom Festivalu, ali i glas koji je kroz umetnost Danijela dala svim ženama žrtvama silovanja, Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra objasnila je da je, kako kaže, svaka žena koja odluči da progovori o nasilju koje je proživela, koliko god da je vremena prošlo, zaista heroina.

„Seksualno nasilje je u našem društvu, ali i šire posmatrano, ostao vid nasilja prema ženama koji je najmanje vidljiv i oko koga postoji najviše neverovanja ženama i umanjivanja njihovog iskustva. Kada se tome doda i činjenica da se nasilje desi od strane muškarca na vrlo visokoj poziciji moći prema ženi koja je mlada, na začetku karijere i koja umnogome zavisi od tog istog muškarca i sistema koji on personifikuje, postaje još jasnije koliko je ženama teško da progovore o svom iskustvu i smognu snagu da izadju iz tog začaranog kruga“, rekla je Pavlović za Nova.rs i dodala:

„Takodje, ovde nije reč samo o njihovoj individualnoj snazi, već o tome da sistem nema snagu da se izbori sa time, da stane na stranu žrtve i osudi nasilje. Mreže podrške u takvim sistemima (poput filmske industrije, univerziteta, modne industrije itd) najčešće ne postoje i to je važno razumeti pre postavljanja pitanja „Zašto o tome nije progovorila?“. Zato je svaka žena koja odluči da progovori, koliko god da je vremena prošlo, zaista heroina. Takve žene svojim primerima daju snagu drugim ženama da se suoče sa sopstvenim iskustvom, često i sa istim nasilnikom, s obzirom na da znamo da u takvim kolektivima nasilnici često imaju obrazac ponašanja koji podrazumeva više žrtava i javnu tajnu o tome.“

Kada je reč o seksualnom predatoru čije ime glumica nije otkrila, Pavlović je rekla:

„Zasigurno da Danijeli nije bilo lako da ovo uradi, i zato joj hvala na hrabrosti. Upravo kroz njeno iskustvo vidimo da je ponekad potrebna i fizička distanca od nasilnika i toksičnog okruženja, pored vremenske distance o kojoj smo mnogo naučili iz #MeToo pokreta. Iz mog ugla, ime nasilnika je daleko manje bitno jer nam iskustva pokazuju da to zaista može biti bilo ko. Naravno da on zaslužuje kaznu za ono što je uradio, ali i ona zaslužuje da ne živi u strahu od osvete. Tako da razloge za njeno odbijanje da izgovori ime nasilnika ne smemo tražiti u njoj, već u svima nama koji nismo stvorili okruženje koje će joj verovati i u kome će se osećati bezbedno i zaštićeno.“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar