Foto: Printscreen/YouTube/Hold Me Right Film

Dokumentarac "Drži me čvrsto", rediteljke Danijele Štajnfeld, do temelja je potresao ovogodišnji Sarajevski Filmski Festival, zbog komplekse teme kojom se bavi - ženama žrtvama silovanja i drugog seksualnog nasilja i post - traumatskom sindromu koji se kod žrtava javlja i godinama nakon potresnog događaja.

Danijela je  u dokumentarcu ispričala da je bila silovana kada je imala svega dvadeset jednu godinu, zbog čega se, kako je rekla, i preselila u Ameriku. Glumica je takođe dodala da  ju je silovao jedan moćnik iz domaće filmske industrije, čije ime nije želela da otkriva. Sam događaj ju je toliko potresao da je bila onemogućena da govori o onome što se dogodilo u godinama koje su dolazile.

PROČITAJTE JOŠ

Kako pišu američki mediji, dokumentarac je napravila nakon što je čula priče drugih žena koje su takođe prošle kroz isto iskustvo kao i ona. Sam film ostavlja gorak ukus zbog načina na koji su traume kroz koje je glumica prošla opisane. Američki „Variety“ magazin navodi da film odlično oslikava činjenicu da pravda u vezi sa žrtvama seksualnog nasilja i dalje nije zadovoljena, čak i u post „Me Too“ eri koja je svojevremeno raskrinkala najveće seksualne predatore Holivuda.

Štajnfeld i danas pati od post – traumatskog poremeća koji je pomenuti događaj na nju ostavio. Izjavila da se i dalje oporavlja.

„Kada sam došla u SAD, bila sam zaprepašćena činjenicom da ako krenem da govorim o tome, mogu da se izlečim i da budem bolje. Ovo je proces mog izlečenja. Činjenica da sam to izgovorila naglas mi je sklonila ogroman teret sa leđa“, rekla je ona.

„Ukoliko žrtva silovanja može da govori o tome sa drugom žrtvom silovanja, možda zajedno mogu da pomognu jedna drugoj i da nađu način da prevaziđu ono što im se dogodilo“, rekla je Danijela, objašnjavajući zašto se odlučila da snimi dokumentarac sa ovom tematikom.

Foto: Printscreen/YouTube/Danijela Hold Me Right Film

Nakon što se stupila u komunikaciju sa nevladinom organizacijom RAINN (the Rape, Abuse & Incest National Network), želela je da snimi kratak video klip na Jutjubu u kome bi govorila o svom, ali i o iskustvima drugih žena koje su prošle kroz isto.

„Želela sam da snimim desetominutni Jutjub video u kome bi ljudi govorili o svojim iskustvima. Jer, iako su se ta silovanja dogodila na drugačiji način, postoji određeni put – sve smo ovo vreme ćutnje bile pod ogromnim stresom i osećale ogromnu sramotu zbog onoga što nam se dogodilo“, rekla je ona.

Štajnfeld je u dokumentarcu prikazala priče nekoliko žrtava seksualnog nasilja – i muškarce i žene, uključujući i nekadašnju policajku iz Filadelfije, koja je izgubila svoj posao nakon što ju je silovao policajac na većoj poziciji. U filmu je govorila i o sopstvenom iskustvu, neizgovarajući ime moćnika iz domaće filmske industrije koji ju je silovao.

Foto: Printscreen/YouTube/Danijela Hold Me Right Film

Kako navodi „Variety“, glumica isprva nije želela da se u dokumentarcu nađe njena priča, ali se na kraju odlučila za to, želeći da filmu da ličnu notu i personalizovaniji ton.

Producent Majkl Lerner, koji je sa Danijelom radio na filmu, istakao je da je problem silovanja univerzalan, bez obzira na to da li se silovanje dogodilo u Americi ili Srbiji.

„Na određeni način, film i njegova tema su vrlo jednostavni, ali niko se do sada time nije bavio kao Danijela. Mislim da je jednostavnost poruke ovog filma jako moćna i da oslikava univerzalni problem sa kojim se suočavamo, bez obzira da li se seksualno nasilje dogodilo u Americi ili Srbiji. Obično smo i tamo i ovamo daleko od toga da razumemo problem i da nađemo adekvatna rešenja kako se ti slučajevi ne bi ponavljali, ili adekvatan način da se nosimo sa nemilim događajima koji su se već dogodili. Bilo mi je zadovoljstvo da zajedno radimo na ovom projektu i nadam se da će dobiti pažnju koju zaslužuje“, rekao je on za pomenuti medij.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Svi komentari (18)