Vuk Drašković: Lauševićev lik je najtragičniji u „Kralju“

Showbiz 19. jun. 202013:14 > 13:16
Podeli:
Foto: Vesna Lalić, Filip Krainčanić/Nova.rs

"Drašković i ja smo lepo sarađivali u procesu rada na scenariju. Njemu se dopalo to kako sam uradio scenario i nije imao nikakvih primedbi. Jedino što mi je tad dopisao jednu scenu. Žao mu je da Laušević bude tako kratko angažovan i dopisao je jednu scenu za njega, tu je intervenisao", rekao je Zdravko Šotra za Nova.rs o saradnji sa piscem Vukom Draškovićem, po čijem romanu, "Aleksandar od Jugoslavije", režira seriju "Kralj", koja će se od jeseni emitovati na televiziji "Nova S".

Pre skoro mesec dana na Belom dvoru počelo je snimanje filma i serije „Kralj“, u kojoj će igrati mnoga imena srpskog glumišta, a među njima se našao i čuveni Žarko Laušević, koji će tumačiti lik crnogorskog kralja Nikole I Petrovića Njegoša.

Drašković je sada za naš portal govorio o sceni koju je dopisao, kao i o odnosu kralja Aleksandra sa svojim dedom Nikolom.

Ljubomir Bulajić i Kralj Aleksandar Karađorđević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Wikipedia

PROČITAJTE JOŠ

„Nisam dopisivao ništa zbog proširivanja uloge Žarka Luševića, koji igra crnogorskog kralja Nikolu. To sam učinio da bih u filmsku formu, u dijalog pretočio prepisku kralja Aleksandra sa svojim dedom, koja je u romanu. Dramatična je bila njihova komunikacija pismima i porukama, nabijena patnjom i besom njih obojice. Naročito je tragičan i bolan tadašnji položaj kralja Nikole i siguran sam da će Žarko Laušević to odigrati maestralno. Zagledan u svoju istorijsku misiju ujedinjavanja jugoslovenskih naroda, Aleksandar zabranjuje svom dedi, kralju Nikoli, da se 1918. vrati u Crnu Goru. Unuk kaže dedi: ‘Jedna država i jedan kralj i jedan narod’. A deda kaže unuku: ‘Ne može tako, nego Jugoslavija mora biti federacija Kraljevine Srbije, Kraljevine Crna Gore i Republike Srba Hrvata i Slovenaca, severno od Dunava i zapadno od Drine’. Dakle, u onim teritorijama koje su do 1914. bile u sastavu Austrougraske“, objasnio je Drašković.

PROČITAJTE JOŠ

On je u svom romanu „Aleksandar od Jugoslavije“ detaljno opisao situaciju koja je bila između Nikole i Aleksandra, i o njihovim sukobima zbog različitih mišljenja.

„Aleksandar odlučuje da organizuje Narodnu skupštinu, da zbace sa prestola njegovog dedu i da se Crna Gora na taj način ujedini sa Srbijom. Nikola je ponižen, očajan. Aleksandar je rođen na Cetinju. Rodila ga je Zorka, Nikolina kćerka. Odrastao je na Cetinju, Juguslovenstvu se učio na Cetinju. On pati i pokušava u poslednjom trenutku da spreči održavanje podgoričke Skupštine i da zapravo, spreči i ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom. Dedi nudi da dođe u Beograd, da se dogovore, da njih obojica, jedan iz Srbije, drugi iz Crne Gore, prihvate zahtev za ujedinjnje sa Srbima, Hrvatima i Slovencima iz bivše Austrougarske. To je neverovatna drama. Kad pogledate, Aleksandar daje priliku Nikoli da se dogovore, ali kako se dogovoriti, kad unuk ne da dedi da dođe u Crnu Goru, a zove ga da dođe u Beograd, njemu na noge. Sve je ovo u romanu, ali ne može sve kako je napisano da bude pretočeno u filmsku formu. Recimo, Aleksandar prvi put, kad je Nikola već bio umro, odlazi na Cetinje 1925. godine. On noćiva u dvorcu svoga dede, ali oka nije sklopio. Ujutru je rekao kraljici Mariji: ‘Ja sam se ogrešio i o baku i o deku. Ja 1918. nisam video svoj greh. Sada sa ovim proživljenim iskustvom, u novoj državi, taj greh uviđam i mislim da je sve to moglo da se obavi i drukčije'“, rekao nam je pisac.

Drašković je između ostalog i ispričao da je bio samo na prvom snimajućem danu „Kralja“, te da mu je Žarko Laušević dobar prijatelj.

„Samo prvi dan sam otišao na snimanje. Možda ću otići još koji put, ali ljudi su zauzeti, rade. Žarko i ja smo inače dobri prijatlji, ali ne znam kada će doputovati i kada kreće on sa snimanjem. Ne vidim ko bi bolje od naših glumaca bolje odigrao kralja Nikolu. To je stvarno retka, možda najtragičnija figura 1918. To je kralj Nikola“, zaključio je on.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar