Vojin Ćetković
Vojin Ćetković Foto: E-Stock/Mirko Rodic

Odežda, duga brada, sedi brkovi, mitra... ovako izgleda glumac Vojin Ćetković na snimanju serije "Kralj" Zdravka Šotre.

U „Kralju“, kako je ranije najavljeno, Ćetković glumi patrijarha Dimitrija, prvog patrijarha ujedinjene Srpske pravoslavne crkve. On je fotografiju sa snimanja podelio na društvenim mrežama, kratko napisavši da se „snima kod Šotre“.

PROČITAJTE JOŠ

Posle završetka Prvog svetskog rata i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, sve pravoslavne eparhije su ujedinjene. Stekli su se svi uslovi da nekadašnja Pećka patrijaršija, ukinuta 1766. god. bude obnovljena. Nova državna vlast na čelu sa kraljem Petrom I dala je saglasnost, a i Vaseljenska patrijaršija je to odobrila.

Održan je potom Arhijerejski sabor u Sremskim Karlovcima, na kome je doneta odluka da se Srpska crkva uzdigne na stepen patrijaršije. Prvi srpski patrijarh obnovljene Patrijaršije bio je mitropolit Srbije Dimitrije.

U beogradskoj Sabornoj crkvi venčao je kralja Aleksandra I Karađorđevića i kraljicu Mariju 1922. godine, uz sasluženje još četiri episkopa. Kao srpski patrijarh je svečano ustoličen u Peći 28. avgusta 1924. godine.

Patrijarh Dimitrije je umro u 14 sati i 15 minuta 6. aprila 1930. u Beogradu i sahranjen u manastiru Rakovici. Njegov naslednik na patrijaršijskom tromu bio je patrijarh srpski Varnava.

View this post on Instagram

Snimamo kod Šotre

A post shared by Vojin Cetkovic (@vojin_cetkovic) on

Podsetimo, snimanje serije „Kralj“ je započeto krajem maja u Belom dvoru, a nakon kratke pauze nedavno je nastavljeno u centru Pančeva. U ovom gradu snimljen je neuspeli atentat bombom na kralja Aleksandra Karađorđevića 1921. godine, nakon proglašenja Vidovdanskog ustava.

Pored “kraljeva” Bulajića i Lauševića i Vesne Čipčić, gledaoci će moći da vide i Tamaru Aleksić (Aleksandrova supruga, kraljica Marija), Branislava Lečića (Nikola Pašić), Nikolu Koja (Ivan Meštrović), Tanasija Uzunovića (Vojvoda Mišić), Dejana Lutkića (princ Đorđe Karađorđević), Tihomira Stanića (Mehmed Spaho), Srđana Timarova (knez Pavle), Vojina Ćetkovića (patrijarh Dimitrije), Voju Brajovića (dr Miroslav Spalajković), Svetozara Cvetkovića (Slobodan Jovanović), Anicu Dobru (Isidora Sekulić), Dragoslava Ilića (kralj Petar), Andriju Kuzmanovića (general Živković), Miodraga Mikija Krstovića (ađutant kralja Aleksandra), Milutina Mimu Karadžića (Puniša Račić), Danicu Maksimović (kraljica Marija), Gorana Šušljika (Ante Tumbić), Radivoja Bukvića (Poenkare), Vaju Dujović (princeza Jelisaveta), Petra Strugara (novinar Luka Mesečina).

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Govoreći ranije za Nova.rs o seriji i filmu, autor romana Vuk Drašković između ostalog je naveo da je “u filmsku formu pretočio prepisku kralja Aleksandra sa svojim dedom” iz romana, a da je “Lauševićev lik najtragičniji u ‘Kralju’”.

„Dramatična je bila njihova komunikacija pismima i porukama, nabijena patnjom i besom njih obojice. Naročito je tragičan i bolan tadašnji položaj kralja Nikole i siguran sam da će Žarko Laušević to odigrati maestralno. Zagledan u svoju istorijsku misiju ujedinjavanja jugoslovenskih naroda, Aleksandar zabranjuje svom dedi, kralju Nikoli, da se 1918. vrati u Crnu Goru. Unuk kaže dedi: ‘Jedna država i jedan kralj i jedan narod’. A deda kaže unuku: ‘Ne može tako, nego Jugoslavija mora biti federacija Kraljevine Srbije, Kraljevine Crna Gore i Republike Srba Hrvata i Slovenaca, severno od Dunava i zapadno od Drine’. Dakle, u onim teritorijama koje su do 1914. bile u sastavu Austrougraske“, rekao je tada Drašković.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar