Foto:Nemanja Jovanović

"Ne mogu da kažu žurka ne sme, a politički skup može, verovatno će se sve tolerisati do izbora, a onda ćemo videti. To je sve ista epidemija, jedino može da poraste broj novozaraženih. Bojim se da je sad vlastima komplikovano da nameću ograničenja do izbora. Tako da će verovatno sve tolerisati do 21. juna, pa će se onda podvući crta i videće se kakva je situacija. Ako broj zaraženih poraste, onda će morati da se preduzmu neke mere zabrana", kaže epidemiolog Zoran Radovanović za Nova.rs, komentarišući situaciju novih žarišta koronavirusa u estradnim krugovima, ali i onih slučajeva potencijalne zaraze koji bi mogli biti posledica javnih skupova.

PROČITAJTE JOŠ

Uprkos tome što su na estradi buknulo nekoliko novih žarišta koronavirusa, kao što su bile proslave rođenja unuka Željka Mitrovića i Svetlane Cece Ražnatović, te rođendana Mije Borisavljević i drugih nastupa po klubovima, mnoge javne ličnosti poput pevačice Aleksandre Prijović, koja je bila među zaraženima na slavlju u Cecinoj vili, nastavljaju sa rizičnim ponašanjem.

Naime, ona je izjavila za medije da se testirala na koronavirus, a radila je samo takozvani brzi test krvi, koji prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, nije pouzdan, a na osnovu kog je pevačica zaključila da treba da održi nastup koji je sinoć imala u „Portu“ pred 500 ljudi.

Iako je pevačica Aleksandra Prijović juče uradila samo serološki test iz venske krvi, koji nije sasvim pouzdan, a tek čekala rezultate PCR testa na osnovu brisa, koji je trenutno najpouzdaniji, ona je ipak odlučila da sinoć održi nastup na jednom beogradskom splavu. Epidemiolog Radovanović za naš portal, ovim povodom priznaje da nije optimista po pitanju broja novozaraženih koji bi se na ovaj način mogao proširiti.

Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

„Bojim se da je sad vlastima komplikovano da nameću ograničenja do izbora. Tako da će verovatno sve tolerisati do 21. juna, pa će se onda podvući crta i videće se kakva je situacija. Ako broj zaraženih poraste, onda će morati da se preduzmu neke mere zabrana. Međutim, doneta je i ta odluka da se manje testira nego ranije. A ako se manje testira onda se ne može ni znati realan broj zaraženih. Primenjuju se kriterijumi koji su važili početkom marta“, kaže epidemiolog za Nova.rs i komentariše porast žarišta u epidemiji čiji kraj se, kako naglašava, usled popuštanja mera ne nazire:

„Teško je reći, mi sada možemo samo da pretpostavljamo o kom broju zaraženih se radi, ali jasno je da je trebalo da se izbegavaju takvi skupovi. E sad, sve je to bilo politički uslovljeno. Zbog tih nesrećnih izbora, morali su još početkom maja, to je bio politički stav, da požure sa olabavljivanjem mera i eto imate efekat.

PROČITAJTE JOŠ

Epidemiolog Zoran Radovanović komentariše i svoje kolege od struke koje više ne pozivaju na društvenu odgovornost kao tokom vanrednog stanja.

„Ne mogu da kažu žurka ne sme, a politički skup može, verovatno će se sve tolerisati do izbora, a onda ćemo videti. To je sve ista epidemija, jedino može da poraste broj novozaraženih. Samo s ovom politikom smanjenog broja testiranja, pitanje je koliko će to i da se vidi“, zaključuje Radovanović.

Podsećamo, pretpostavlja se da je novi talas zaraze koronavirusom krenuo od proslave rođenja unuke Željka Mitrovića, da se nastavio na slavlju Svetlane Cece Ražnatović povodom rođenja njenog unuka Željka Ražnatovića, te nastavila da se širi i na drugim dešavanjima poput rođendana Mije Borisavljević, ali i nastupa pevača poput Aleksandre Prijović, koji se ne izoluju uprkos potencijalnom riziku da su prenosioci virusa.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (3)