Danijela Štajnfeld Foto: Zoran Lončarević

Dokumentarac "Zaceli me" rediteljke Danijele Štajnfeld, istinski je potresao javnost, ali i "otvorio" pandorinu kutiju seksualnog zlostavljanja u Srbiji i regionu, te se sada može otvoreno spekulisati o #MeToo pokretu koji je sve prisutniji kod nas o ćemu je za Nova.rs govorio sociolog Dušan Mojić.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako Dušan ističe, pomenuti pokret #MeToo poslednjih meseci sve više jača kako u Srbiji, tako i u regionu.

„Pokret #MeToo u našoj varijanti, ali taj pokret prosto jača u celoj regiji, ne samo kod nas. Generalno sve više žena progovara o takvim slučajevima. To je verovatno zbog tog svetskog trenda, samo kod nas sa posebnim specifičnostima malo kasni, što je normalno, ali ipak se dešava“, rekao je sociolog za Nova.rs.

Mojić ističe da je konkretno slučaj glumice Milene Radulović

„Konkretno Me Too je započeo još kada je glumica Milena Radulović javno progovorila, nakon čega se prosto digla cela regija. Našem društvu koje još patrihalno to mnogo znači, a sve govore i reakcije na društvenim mrežama, sve to govori da nam je takav pokret zaista nepohodan. Nisam pravnik, ali iskreno mislim da je ovakve slučajeve tesko dokazati nažalost, zato vaka čast svim devojkama koje su javno progovrile“, rekao je Dušan.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, Kada je magazin Roling Stoun 2017. godine objavio da je više od desetine žena optužilo Rona Džeremija za seksualno zlostavljanje, uključujući hvatanje, neprimereno dodirivanje, penetraciju prstima bez pristanka, kao i seksualni napad, malo ko je mogao da pretpostavi da će tada tek začeti pokret #MeToo srušiti 201 moćnika u SAD.

Mnogim seksualnim zlostavljačima koji su godinama maltretirali svoje koleginice, prijateljice i članove porodice, do tada je izgledalo kao da nikada neće platiti cenu. Međutim, zvaničan izveštaj koji je detaljno opisao seksualne napade i uznemiravanja, između ostalog, i producenta Harvija Vajnstina, a koji je objavljen te godine, zaslužan je za njihov pad iz holivudskih visina.

Podsetimo, Danijela Štajnfeld je prvi put u svom filmu “Zaceli me” izjavila da je silovana, dok je javnost u ponedeljak saznala da za to optužuje Branislava Lečića. Nakon što je javnosti otkrila ime silovatelja, Danijela je dobila podršku mnogih ženskih udruženja, ali i svojih koleginica.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar